LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Profesor s PMF-a podnio ostavku u Senatu nakon smjene dekanice FFZG-a

Nils Paar, profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, podnio je ostavku u Senatu nakon što je on izglasao smjenu Vesne Vlahović-Štetić s funkcije dekanice Filozofskog fakulteta.

Nils Paar, profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, podnio je ostavku u Senatu nakon što je on izglasao smjenu Vesne Vlahović-Štetić s funkcije dekanice Filozofskog fakulteta.

Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer je izglasao smjenu dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović-Štetić s 48 glasova. Danas je profesor s PMF-a Nils Paar podnio ostavku u Senatu, prenosi Index.hr.


Podsjećamo, Senat je jučer odlučivao o smjeni dekanice zato što je 8. srpnja rektor Boras donio odluku o suspenziji dekanice koja je osuđena na Županijskom sudu zbog mobinga nad bivšim djelatnikom FFZG-a, a sadašnjim prorektorom Antom Čovićem.

Portal Index.hr objavio je njegovo pismo u cijelosti, a mi ga prenosimo u nastavku: 
– Poštovana gospođo dekanice, poštovani članice i članovi Fakultetskog vijeća, 

Ovime podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Senatu Sveučilišta u Zagrebu. Nažalost, Senat danas ne predstavlja središnje mjesto razborite, otvorene i argumentirane rasprave koja bi trebala osiguravati najbolja rješenja za napredak, razvoj i budućnost Sveučilišta. U Senatu danas vlada veliko ozračje straha zbog kojeg najveći dio njegovih članova šuti. Senat je danas mjesto na kojem se automatizmom, nekritički i bez bilo kakve rasprave prihvaćaju svi prijedlozi ponuđeni na dnevnom redu sjednica, neovisno o tome koliku štetu neke odluke donose funkcioniranju, razvoju i ugledu Sveučilišta. Zadnji primjeri koji o tome svjedoče su neprihvaćanje plana rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta i potvrđivanje odluke rektora o suspenziji uprave Filozofskog fakulteta. Riječ je o osjetljivim pitanjima s dalekosežnim posljedicama za Filozofski fakultet i Sveučilište u Zagrebu u cjelini, koje je trebalo rješavati slijedeći akademska načela nepristranosti, dijaloga i tolerancije, a ne institucionalnog nasilja i demonstracije nadmoći. 

Prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem rektor Sveučilišta ukinuo je akademsku demokraciju koja uključuje pravovaljanu raspravu propisanu Statutom Sveučilišta u Zagrebu, članak 22, stavak 2, Senat pravovaljano raspravlja i odlučuje kad je na sjednici nazočno više od polovice ukupnoga broja članova. Pravovaljana rasprava je od posebne važnosti budući da u argumentiranom dijalogu i iznošenju različitih mišljenja i relevantnih informacija članovi Senata na kraju rasprave donose svoju odluku o tome kako glasovati. U tom smislu razvidno je da rad Senata na 8, 9. i 11. sjednici Senata u akademskoj godini 2019/2020. nije proveden sukladno Statutu jer članovi Senata nisu imali priliku pravovaljano raspravljati, postavljati pitanja i sučeljavati mišljenja, pa je zbog takvog ozbiljnog narušenja akademske demokracije upitna i regularnost svih odluka donesenih na tri navedene sjednice Senata. 

Napominjem da su zadnjih mjeseci članovi Senata više puta upozoravali da je održavanje sjednica bez provedene rasprave neprihvatljivo. Osobno sam pozvao rektora da uskladi rad Senata sa Statutom Sveučilišta u Zagrebu i omogući održavanje pravovaljane rasprave na sjednicama Senata. Odgovor rektora nisam zaprimio, i dalje se ustraje s istom praksom održavanja sjednica Senata bez mogućnosti pravovaljane rasprave, iako postoje brojna rješenja za njezino održavanje elektroničkim putem na daljinu. 

S obzirom na navedeno, ne vidim smisao niti mogućnost daljnjeg obnašanja dužnosti člana Senata Sveučilišta u Zagrebu i najljepše zahvaljujem Vijeću Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na povjerenju. Mišljenja sam da bi Prirodoslovno-matematički fakultet trebao raspraviti želi li i dalje biti dio ovakvog Sveučilišta ili je potrebno zajednički s drugim zainteresiranim fakultetima tražiti nova rješenja izvan Sveučilišta u Zagrebu.
FOTO: STUDENTSKI.HR