LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Neodržavanje izvanrednih rokova

Pravni fakultet Split: studenti prosvjeduju zbog neodržavanja rokova – uputili zahtjeve

Nekolicina studenata danas se spontano okupila ispred zgrade Pravnog fakulteta u Splitu zbog nezadovoljstva uzrokovanog neodržavanjem izvanrednih rokova. Uputili su Upravi fakulteta i dekanu jasne zahtjeve.

Nekolicina studenata danas se spontano okupila ispred zgrade Pravnog fakulteta u Splitu zbog nezadovoljstva uzrokovanog neodržavanjem izvanrednih rokova. Uputili su Upravi fakulteta i dekanu jasne zahtjeve.

Studenti Pravnog fakulteta u Splitu prosvjeduju zbog neodržavanja izvanrednih ispitnih rokova koji su se trebali održati u travnju. Podsjećamo, drama na ondje traje još od samoga početka obustave nastave u fizičkom obliku jer su se studenti već tada žalili kako se online-nastava na njihovu fakultetu nije održavala.


Za što se točno zalažu i koji su trenutni zahtjevi studenata koji su se danas okupili ispred Fakulteta, možete pročitati u priopćenju koje su nam poslali:

 – Poštovani,

dana 14. svibnja 2020. godine donesena je odluka Senata o relaksiranju mjera za studente u povodu situacije COVID19. Sve sastavnice (uključujući i Pravni fakultet) mogle su ispite, nastavu, rokove, vježbe drzati do 31. srpnja. Uprava fakulteta tu mogućnost nije smatrala potrebnom iako je zajedno sa studentskim predstavnicima bila na tom Senatu i glasovala o tome. Uz taj problem veže se i smanjenje redovnog (ljetnog) ispitnog roka s četiri redovita termina na dva. 

Razlog je studentskog nezadovoljstva uskraćivanje izvanrednog ispitnog roka koji se trebao održati u travnju, ali je zbog pandemije COVID-19 jednostavno preskočen. Nadalje, zabrinutost studenata zbog niske prolaznosti na ispitima kao posljedice neodržavanja online ispita što na kraju dovodi do većeg placanja školarina te to otvara pitanje gdje idu novci studenata kada se Fakultet izjašnjava da nema resurse i uvjete za održavanja online nastave.  

Još jedan od problema je i nedostupnost dekana i profesora te njihova nezainteresiranost na upite studenata, čast iznimkama. 
Još je nešto što ljuti studente prebacivanje odgovornosti uprave Pravnog fakulteta na Sveučilište i druga tijela dok su zapravo sve odluke na Upravi i dekanu Fakulteta. 

Ono što studenti zahtijevaju je hitno očitovanje dekana i Uprave Fakulteta, smanjenje bodovnog praga na 36 ECTS bodova za upis na višu godinu studija u akademsksku 2020./2021., smanjenje školarine, nadoknadu izvanrednog ispitnog roka, da se sva ostvarena prava na tom roku smatraju pravima ostvarenim u okviru za akademsku godinu 2019./2020. i naposlijetku da se od strane Senata relaksira režim polaganja ispita u navedenom ispitnom roku tako da studenti mogu pristupiti polaganju svih ispita neovisno o statusu studenata. 
Ovo je samo dio problema koji pogađaju studente, a rješenje je zajednički apel svim relevantnim subjektima koji odlučuju o sudbini budućih akademskih građana.

Obratili smo se i dekanu Fakulteta, Mirku Klariću, kao i rektoru Draganu Ljutiću glede održavanja prosvjeda i spomenutog neodržavanja rokova, no do trenutka objave članka nismo dobili odgovor.
FOTO: DINKO VRANJIČIĆ / STUDENTSKI.HR