LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi preddiplomski sveučilišni studij

Od jeseni još jedan studij psihologije u Hrvatskoj; za dvoje studenata osigurana puna stipendija

– Glavni su kriteriji za upis na dva stipendirana mjesta hrvatsko državljanstvo, završetak srednjoškolskog obrazovanja u RH, slabiji socioekonomski status te izvrsnost u dosadašnjem obrazovanju. – ističu s Filozofskog fakulteta.

– Glavni su kriteriji za upis na dva stipendirana mjesta hrvatsko državljanstvo, završetak srednjoškolskog obrazovanja u RH, slabiji socioekonomski status te izvrsnost u dosadašnjem obrazovanju. – ističu s Filozofskog fakulteta.

Kao što je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić još u prosincu najavio, od akademske godine 2021/2022, odnosno od listopada, na Filozofskom fakultetu izvodit će se novi preddiplomski sveučilišni studij psihologije – na engleskom jeziku. Prijave za upis trajat će od 1. svibnja do 23. srpnja.

– Studij pruža znanja i vještine provođenja psihologijskih istraživanja i temeljna znanja iz znanstvenih disciplina srodnih psihologiji te omogućava orijentaciju studenata unutar različitih psihologijskih disciplina i glavnih teorijskih pristupa. Koncept studija u potpunosti je usklađen sa zahtjevima Europskog kvalifikacijskog standarda za psihologe EuroPsy koju je izradila EFPA (Europska federacija psihologijskih udruženja). Na taj je način studentima koji završe preddiplomski studij u Splitu omogućen nastavak studiranja na svim Master programima iz psihologije na području zemalja EU-a. – ističu s Filozofskog fakulteta.



Studenti završetkom studija u trajanju od 3 godine stječu 180 ECTS i zvanje prvostupnik psihologije. S Fakulteta napominju da se u cijelosti financira iz školarina. Godišnja puna školarina iznosi 6000 eura, a upisna je kvota za studente koji je plaćaju 34 mjesta.
– Osigurana su i dodatna dva mjesta uz punu stipendiju školarine kroz sve tri godine studija (uz uvjet redovitog studiranja). Glavni su kriteriji za upis na dva stipendirana mjesta hrvatsko državljanstvo, završetak srednjoškolskog obrazovanja u RH, slabiji socioekonomski status te izvrsnost u dosadašnjem obrazovanju. Prijave za dva stipendirana mjesta trajat će od 1. lipnja do 23. srpnja 2021. godine. – dodaju. 
Nastava će se odvijati na Filozofskom fakultetu, na adresi Poljička 35, te u znanstvenim jedinicama pojedinih sastavnica Sveučilišta poput Medicinskog fakulteta. U izvedbi programa, navode predstavnici, sudjeluju i nastavnici s međunarodnih sveučilišta kao što su Université de Poitiers iz Francuske i Northeastern University iz SAD-a. 
– Intenzivno radimo na razvoju i formaliziranju suradnje sa stranim sveučilištima. Sa Sveučilištem Northeastern iz Bostona već imamo dogovorenu suradnju u vidu gostujućih predavanja i organizacije zajedničkih projekata njihovih i naših studenata. Također, već u lipnju 2022. dogovoren je posjet studenata sa Sveučilišta Northeastern pa će naši studenti već od samog početka studija upoznati buduće kolegice i kolege iz drugih sredina i kultura. Filozofski fakultet također već neko vrijeme razvija suradnju i s jednim izraelskim sveučilištem pa je to još jedan smjer u kojemu ćemo pronalaziti puteve razmjene znanja i iskustava. – kaže izv. prof. dr. sc. Darko Hren, v. d. pročelnik Odsjeka za psihologiju.
Prodekanica Filozofskog fakulteta za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Ina Reić Ercegovac tvrdi:
– Jedna od prednosti studija jest i sustav mentoriranja – studentima će od početka biti imenovani mentori/savjetnici na studijskom programu koji će im biti dostupni za pitanja i sadržaje vezane uz studijski program. Pored mentora/savjetnika, studentima su na raspolaganju tijekom cijelog studiranja i Centar za savjetovanje studenata pri Fakultetu te Centar za razvoj i upravljanje karijerama u kojima će po potrebi moći dobiti savjete u skladu s praksama rada tih centara. Također, studenti su tijekom studija u mogućnosti jedan ili više semestara realizirati izvan matične institucije, na nekom od europskih sveučilišta. 
FOTO: UNSPLASH