LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Obratili smo se MZO-u vezano uz nastavu iduće akademske godine – evo što su rekli

Raspitali smo se kako će izgledati nastava u sljedećoj akademskoj godini.

Raspitali smo se kako će izgledati nastava u sljedećoj akademskoj godini.

S obzirom na to da su jesenski ispitni rokovi, ali i nova akademska godina sve bliže te da zbog trenutne epidemiološke situacije neki ne mogu u potpunosti bezbrižno uživati na plažama jer još nema konkretnih informacija o održavanju nastave od jeseni, odlučili smo se obratiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a u nastavku donosimo njihov odgovor.

Naime, s obzirom na to da sveučilišta u Hrvatskoj imaju određenu autonomiju na koju se, kao i nadležno Ministarstvo, vrlo često pozivaju, pitali smo hoće li Ministarstvo unatoč toj autonomiji sudjelovati u planiranju izvođenja nastave na visokim učilištima. Nažalost, za sve one koje ovaj problem jako muči, zasad nema konkretnijih informacija od ovih koje nam je uputio MZO:

– Prema članku 4. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, visokim učilištima zajamčena je akademska samouprava i sveučilišna autonomija što, između ostaloga, podrazumijeva utvrđivanje pravila studiranja, uključujući i u izvanrednim okolnostima. Međutim, autonomija sveučilišta i akademska samouprava nose sa sobom, osim prava, i odgovornost u postupanju i brizi prema studentima.

Nešto se koliko-toliko konkretno u planiranju nastave ipak događa:

– U tijeku je ustrojavanje savjetodavno-operativnog tijela u kojem će sudjelovati cijeli niz stručnjaka, od epidemiologa do predstavnika CARNET-a, agencija, sindikata, ravnatelja i osnivača škola, naših vodećih znanstvenika do raznih drugih dionika. Navedeno tijelo imat će zadatak razrade scenarija te prijedloga mjera, aktivnosti i uputa. U spomenutom tijelu bit će jedna osoba epidemiolog, koja će biti zadužena za direktnu komunikaciju s Nacionalnim stožerom i koja će upute Stožera pretočiti u realnost, ali jednako tako i Nacionalnom stožeru prenijeti sve specifičnosti škola, vrtića i fakulteta. Sukladno tome, bit će izdane preporuke i za visoka učilišta. 

Za kraj su nam iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli da će sve druge informacije vezane uz organizaciju nastave pravovremeno davati. S obzirom na već spomenutu autonomiju sveučilišta te da je zasad Sveučilište u Rijeci obavijestilo da će nastavu održavati do 40% online, ranije smo se obratili Sveučilištu u Splitu, Sveučilištu u Zagrebu, Sveučilištu u Zadru, Sveučilištu u Puli, Sveučilištu u Osijeku i Sveučilištu Sjever vezano uz organizaciju nastave jer na svojim stranicama nemaju okvirne informacije o nastavi iduće akademske godine, no do trenutka objave ovog članka nismo dobili odgovore te ćemo u slučaju da ih dobijemo naknadno izvijestiti.
FOTO: UNSPLASH