LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s predsjednikom splitskog SZ-a i HSZ-a

Mateo Marušić: „Morat ćemo jako voditi računa o kvaliteti nastave kako valjanost ičije diplome ne bi došla u pitanje”

Reizabrani predsjednik HSZ-a i splitskog SZ-a, Mateo Marušić, ispričao nam je s kojim se sve izazovima nosio tijekom neponovljive 2020. godine, ali nam otkrio i projekte koji ga čekaju u novom mandatu.

Reizabrani predsjednik HSZ-a i splitskog SZ-a, Mateo Marušić, ispričao nam je s kojim se sve izazovima nosio tijekom neponovljive 2020. godine, ali nam otkrio i projekte koji ga čekaju u novom mandatu.

Mateo Marušić, inače student elektrotehnike na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, ponovno je izabran za predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu te predsjednika Hrvatskog studentskog zbora na nacionalnoj razini. U razgovoru nam je otkrio kojim se projektima bavio u 2020. i na što je najviše ponosan te na čemu će poraditi u novom mandatu. 

Godina 2020, prepuna iznenađenja, bila je za svakoga izazovna, no naš je sugovornik poprilično zadovoljan funkcioniranjem nastave koja je preko noći prešla s modela A na model C:

– Ova godina zasigurno je jedna od najneizvjesnijih i najneobičnijih akademskih godina koje smo mogli zamisliti. Prilagodba na skroz drugačije uvjete neočekivano je pogodila naše akademske institucije. Svjesni situacije, zajedno s ostalim kolegama odlično smo se organizirali i iskomunicirali oko online nastave te se većina fakulteta brzo i adekvatno prilagodila online nastavi, a kada smo se i susreli s preprekama ili različitim mišljenjima o potrebi izvođenja takve nastave, uspješno smo ih riješili uz pomoć rektorata i organiziranjem mnogobrojnih radnih sastanaka.

Pojasnio nam je i kako je dodatno želi unaprijediti:

– Inzistiramo na kvalitetnijem pristupu profesora prema predavanjima – nije samo dovoljno postaviti materijale i prezentirati, nego i interaktivno pristupiti sadržaju i studentima. Također, primjer dobre prakse nekih fakulteta jest taj da samo brucoši imaju cijelu nastavu uživo, reguliranu naravno po epidemiološkim mjerama, iz razloga što studiranje nije samo učenje, nego i upoznavanje s akademskom zajednicom, njezinim radom, institucijama, upoznavanje drugih kolega sličnih interesa te zbog socijalnog razvoja u novom okruženju.

Foto: Mateo Marušić / privatna arhiva


Protekli mandat Matea Marušića obilježila je i renovacija Studentskog doma Bruno Bušić kojom je omogućen smještaj za veći broj studenata od dosadašnjeg. Također, fokusirao se i na studentsku prehranu, odnosno na poboljšanje njezine kvalitete, što je urodilo plodom.  

Danas u studentskim restoranima u Splitu možete primijetiti raznovrsniju i zdraviju prehranu, a između ostaloga se možemo pohvaliti najboljom ponudom doručaka.

Posebno se borio protiv problema ograničenih sredstava na studentskim iskaznicama (iksicama), ali i nemogućnosti iznošenja hrane. 

Jedan od ključnih problema jest iznošenje hrane te limiti na iksici koji onemogućuju studentu, zbog epidemiološke situacije, da dan prije preuzme doručak, ručak ili pak večeru za sutra i samim time smanjuje fizički kontakt s ostalima.

Istaknuo je da je najponosniji na nacionalni projekt kojim je u društvu svojih kolega pomogao medicinskom osoblju diljem Hrvatske: 

Pokrenuli smo akciju izrade vizira za medicinsko osoblje preko 3D-printera na razini cijele Hrvatske. Nismo mogli vjerovati koliko se ljudi uključilo u akciju i nesebično dalo svoj doprinos u borbi protiv pandemije. Tim smo projektom pokazali kako je malo volje potrebno za lavinu dobrote, ali i dokazali da su studenti vrlo korisni i perspektivni dio društva.

Foto: Mateo Marušić / privatna arhiva


Istaknuo je kako u novom mandatu planira dovršiti projekte koji ove godine nisu bili izvedivi zbog svih okolnosti koje su obilježile 2020.

– Nastojat ćemo gurati projekte koje smo zacrtali i započeli prošle godine, ali ćemo se morati nositi s izazovima u uvjetima koje nam serviraju pandemija i potresi. Od starih projekata tu je sigurno već spomenuti Pravilnik o prehrani, ali i inzistiranje na boljoj prometnoj povezanosti između važnih studentskih relacija (domova, fakultet) u gradu Splitu.

Brine se i o diplomama onih koji bi ih trebali dobiti ove godine:

– Morat ćemo jako voditi računa o kvaliteti nastave kako valjanost ičije diplome ne bi došla u pitanje.

Kao što nitko nije ostao ravnodušan na sve nedaće koje su nas posljednjih tjedana zatekle, niti on ih nije lako primio:

Ova godina bila je jako teška i nepredvidiva zbog pandemije, potresa u Zagrebu, gubitka posla, socijalnog života, loše ekonomske situacije, no zadnja dva tjedna bila su posebno teška. Najprije sjediti pred televizorom i slušati vriskove majke kojoj je dijete poginulo u potresu. Zatim smo krenuli u sakupljanje informacija o našim studentima kojima su nastradale kuće. Svako novo ime nas je dodatno uzdrmalo. Kada je šok počeo popuštati i kada smo počeli ozbiljnije organizirati pomoć, onaj isti vrisak majke odjeknuo je i Bosnom i Hercegovinom. Čuli smo užasnu vijest o smrti osmero studenata, od kojih su neki i naši kolege. Kad ste mladi, ne razmišljate toliko o smrti i onda vas ovakva vijest udari kao šamar. Kolegama u Petrinji i Sisku kuće se mogu popraviti, ali ove živote nije moguće vratiti. Bespomoćnost i tragedija nas je baš šokirala i stvarno se nadamo i molimo da se takvo što više nikada neće ponoviti.

Smatra kako je najvažnije očuvati svačije zdravlje. Želi pokrenuti i potaknuti studente što svog, splitskog Sveučilišta, što studente na nacionalnoj razini na solidarnost sa žrtvama potresa:

– Želim da pokažemo da su upravo studenti pokretači pozitivnih događaja u društvu. Hrvatski studentski zbor potiče da svako sveučilište zasebno organizira odgovarajući vid pomoći, a mi ćemo kao glavno i koordinativno tijelo studenata cijele procese koordinirati i, bude li potrebe, lobirati na višim razinama vlasti.

A evo i njegove poruke za kraj:

– Iza nas teška je godina, prepuna tragedija i lekcija. Želim da ova teška vremena prođu i da nam većini ponovno jedina muka bude polaganje ispita i rano ustajanje na nastavu. Ako vam je potrebna bilo koja vrsta pomoći, Studentski zbor će vas saslušati i pomoći. Tu smo za vas i svi zajedno se borimo protiv problema koji su nas snašli. Ostanite zdravi i pametni te sretna nova 2021.

FOTO: MATEO MARUŠIĆ / PRIVATNA ARHIVA