LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vrijedan projekt mladih znanstvenika

Lingvisti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izradili portal za besplatno učenje hrvatskog jezika

Mladi hrvatski lingvisti kreirali su portal koji omogućuje interaktivno učenje hrvatskog jezika.

Mladi hrvatski lingvisti kreirali su portal koji omogućuje interaktivno učenje hrvatskog jezika.

Skupina mladih hrvatskih lingvista, studenata i studentica doktorskog studija lingvistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, izradila je portal namijenjen besplatnom e-učenju hrvatskog jezika. Pokrenut je u sklopu projekta HR4EU, financiranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Osim izrade portala, u sklopu projekta mladi lingvisti izrađuju nove i nadograđuju postojeće računalne resurse za hrvatski jezik.

Interaktivni tečaj koji su izradili podijeljen je na lekcije u kojima se izmjenjuju gramatički sadržaj, pitanja za vježbu te crtice i zanimljivosti o Hrvatskoj, poput informacija o buri ili siru i vrhnju. Osim što se na njemu može naučiti hrvatski jezik, HR4EU korisnicima pruža i brojne informacije o hrvatskoj povijesti, kulturi i gastronomiji, ali i praktične informacije koje mogu biti vrlo korisne stranim državljanima koji dolaze studirati ili raditi u Hrvatsku. Na portalu se mogu pronaći i interaktivne karte koje predstavljaju Hrvatsku, kao i videosnimke koje olakšavaju korištenje portala i postojećih računalnih resursa. Korisnici mogu izabrati između početničkog, srednjeg i naprednog tečaja, a u ponudi su i dva specijalizirana tečaja: hrvatski za studente te hrvatski za poslovne korisnike.

Marketinška kampanja još uvijek nije pokrenuta, no portal, usprkos tomu, već ima oko stotinu korisnika. Većinom su to studenti na razmjeni, stranci koji žive u Hrvatskoj, Hrvati iz dijaspore ili stranci čiji su supružnici Hrvati pa žele naučiti jezik svojih bračnih partnera. Korisnika ima u svim dijelovima svijeta, od Afganistana i Turske, do Finske, Mađarske i Slovačke, a autori ih potiču na davanje povratnih informacija kako bi se portal nastavio razvijati na zadovoljstvo svojih korisnika.

Jedan od ciljeva ovog portala je i promocija na svjetskim sveučilištima na kojima se uči hrvatski jezik, s obzirom na to da može poslužiti kao sjajno pomagalo pri učenju. Ponuđena su brojna pitanja za vježbu u obliku kvizova koji prate svaku lekciju, a gramatički sadržaji koji se obrađuju dostupni su u obliku knjige i mogu se isprintati, što je veoma rijetko u javnoj domeni. Kao takvi mogu biti odličan alat i onima koji se pripremaju za državnu maturu.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE