LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje o iskustvima mladih LGBTIQ osoba

LGBTIQ identitet lakše je izraziti tijekom studiranja nego u srednjoj školi, tvrde mladi

U Hrvatskog je provedeno prvo istraživanje o iskustvima mladih LGBTQI osoba u obrazovnom sustavu.

U Hrvatskog je provedeno prvo istraživanje o iskustvima mladih LGBTQI osoba u obrazovnom sustavu.

Istraživanje je provela doc. dr. sc. Marina Štambuk u suradnji s LGBTIQ+ udrugama Dugine obitelji te Lezbijskom organizacijom Rijeka LORI u sklopu projekta Podržimo uključivo obrazovanje - gradimo sigurnu budućnost kojeg uz spomenute udruge provodi i norveška organizacija Norsensus Mediaforum.

Istraživanjem su se ispitala iskustva mladih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj u dva područja: prvo su iskustva otvorenosti u izražavanju svog identiteta, zastupljenosti LGBTIQ tema u nastavi te nasilja tijekom obrazovanja zbog svog identiteta, a drugo su iskustva korištenja sadržaja i usluga koja im se pružaju te potrebe i želje vezane za te sadržaje i usluge.

Sudionici istraživanja otkrili su kako su češće doživljavali verbalno zlostavljanje i negativne komentare vezane uz njihov LGBTIQ identitet tijekom srednje škole u odnosu na studiranje na fakultetu na kojem su češće osjećali sigurnost i prihvaćanje, a njih 20% doživjelo je i nasilje od strane nastavnog osoblja u srednjoj školi. Većina sudionika rekli su kako su se prvo outali obitelji i bliskim prijateljima, dok je nastavno osoblje na fakultetu vrlo rijetko znali za njihov LGBTIQ identitet.

Samo 23% sudionika je znalo kome se obratiti u slučaju homofobičnog ili transfobičnog nasilja u srednjoj školi, dok je na fakultetu to znalo njih 36%. Velika većina je izrazila kako bi im podrška bilo postojanje seksualnog odgoja i obrazovanja u sklopu srednjoškolske nastave u sklopu koje bi se obrađivale LGBTIQ teme.

Cijelo istraživanje možete pročitati ovdje
FOTO: PEXELS