LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nastava za vrijeme koronavirusa

Krajem tjedna izlaze preporuke za nastavu na fakultetima, što očekivati nakon toga?

Donosimo odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja o tome hoće li sveučilišta dobiti rok za donošenje konkretnih planova oko organizacije nastave na fakultetima.

Donosimo odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja o tome hoće li sveučilišta dobiti rok za donošenje konkretnih planova oko organizacije nastave na fakultetima.

Ministar znanosti i obrazovanja najavio je da se krajem tjedna očekuju preporuke za organizaciju nastave na visokim učilištima. Riječ je zapravo o prilagođenim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje su bile u upotrebi u svibnju i lipnju. 


Međutim, konstantno se spominje autonomija sveučilišta zbog koje Ministarstvo može izdati samo preporuke, ne i upute, a zatim sveučilišta sama odlučuju kako će nastava biti organizirana, a pri tome se mogu, odnosno poželjno je, voditi preporukama MZO-a i HZJZ-a. Na koncu, o samom načinu održavanja nastave ovisi kako će ju odlučiti provoditi pojedini fakulteti, pa čak i profesori.

Poslali smo, stoga, Ministarstvu znanosti i obrazovanja upit o tome hoće li sveučilišta s obzirom na to da imaju autonomiju, nakon objave preporuka barem dobiti nekakav datum do kojega konačno trebaju odlučiti o tome kako će provoditi nastavu, u kojim će slučajevima biti na daljinu itd. Odgovor koji smo dobili prenosimo u nastavku:

– Navedeno je u nadležnosti svakog pojedinog visokog učilišta. Sigurno će to biti na vrijeme kako bi studenti na vrijeme dobili sve potrebne informacije.

Drugim riječima, čak i kada visoka učilišta dobiju spomenute preporuke, to ne znači da će tog trenutka biti odlučeno kako će studenti studirati sljedeći semestar jer će na kraju opet morati čekati odluku sveučilišta, odnosno fakulteta. Ministar Fuchs u nekoliko je navrata napomenuo da sveučilišta već imaju određeni okvir kojim se mogu voditi, no do sada su konkretnije planove iznijela Sveučilište u Rijeci i Sveučilište Sjever, dok na upit poslan početkom kolovoza još nismo dobili odgovore ostalih sveučilišta – zagrebačkog, osječkog, zadarskog i splitskog.

Vezano:

Studenti će, izgleda, ipak biti prepušteni čekanju informacija od svojega sveučilišta ili fakulteta, zbog čega su u popriličnom problemu jer mnogi od njih ne znaju trebaju li se baciti u potragu za stanom ili će ipak sljedeći semestar provesti studirajući online u obiteljskom domu.
FOTO: PIXABAY