LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko natjecanje „Pokretač”

Kako postići mir i sigurnost u svijetu?

Problematika mira i sigurnosti u okviru terorističkih napada, međudržavnih ratova, rasizma i diskriminacije sveprisutna je pojava u svijetu. Prijavom na studentsko natjecanje „Pokretač” otkrijte svoje načine njezinog rješavanja.

Problematika mira i sigurnosti u okviru terorističkih napada, međudržavnih ratova, rasizma i diskriminacije sveprisutna je pojava u svijetu. Prijavom na studentsko natjecanje „Pokretač” otkrijte svoje načine njezinog rješavanja.

Studentski informativni kutak organizira studentsko natjecanje Pokretač, projekt kojemu je cilj osmišljavanje inovativnog poslovnog modela kojim bi bilo moguće riješiti aktualne društvene poteškoće. Za svoje originalne poduzetničke ideje u ukupno pet kategorija studenti će biti i nagrađeni, a jedna je od kategorija koju mogu prijaviti mir i sigurnost.

Osim obrazovanja i zdravstva o kojima smo pisali ranije, na red dolazi problematika mira i sigurnosti s kojom se suočavaju mnoge države diljem svijeta. Srećom, u Republici Hrvatskoj oni nisu toliko vidljivi i razvijeni, ali to ne znači da se problemi takvog tipa na globalnoj razini trebaju ignorirati. Teroristički napadi, međudržavni ratovi, različiti oblici rasizma i diskriminacije te godinama vođene prepirke predstavljaju tužnu svakodnevicu pojedinim državama. Nažalost, u takvim su situacijama najveće žrtve upravo nedužni građani, a posljedice u svojem životu svakako osjećaju i oni najosjetljiviji – djeca.

Najbolji je primjer narušavanja svjetskog mira i sigurnosti nedavni događaj koji se dogodio na Uskrs u Šri Lanci. U nizu eksplozija koje su podmetnuli teroristi na različite crkve tijekom misa i hotele poginulo je više od 200 ljudi, a 450 je njih teško ozlijeđeno. Uhićeno je sedam osoba za koje je potvrđeno da su bili sudionici u napadu.

Nadalje, jedan od uzroka narušavanja svjetskog mira i sigurnosti svakako je i globalizacija. Pojavom nove tehnologije često se podcjenjuje nerazvijene države, a iste predstavljaju idealna mjesta za vođenje ratova i terorističke napade. Tako se još jedan poznati primjer terorističkih napada dogodio u ožujku na Novom Zelandu, točnije u novozelandskom Christchurchu. U napadu na dvije džamije poginulo je najmanje 49 osoba, a iako ih je četvero uhićeno, od kojih je jedan već bio optužen za ubojstvo, to nije jedino rješenje jer će se, nažalost, takvi napadi i dalje te sve više nastavljati.

Iako su u Hrvatskoj problemi mira i sigurnosti prisutni u manjoj mjeri, ipak postoje. Naime, ovdje je još svježa priča o Domovinskom ratu i sukobima između Hrvata i Srba, a prepirke se vode čak i oko tradicionalnih vrijednosti kao što su vjera i domoljublje. Naravno, ne smiju se izostaviti ni primjeri fizičkog, kao ni obiteljskog nasilja. Stoga, iako nema primjerice terorističkih napada, moguće je govoriti o problemima mira i sigurnosti.

Ipak, svijet ostaje na mladim generacijama koje, umjesto da žive u prošlosti, svoj fokus trebaju staviti na izgradnju mira i sigurnosti koja se temelji na međusobnoj toleranciji, poštivanju i razumijevanju društvenih različitosti. Ako imate drugi način za postizanje mira i sigurnosti u svijetu, prijavite ga do 15. svibnja te njime konkurirajte za nagrade koje se sastoje od 9 tisuća kuna i dva STEMI hexapod robota. Detaljnije su informacije o prijavi na studentsko natjecanje Pokretač dostupne na stranici sik.hr/pokretac te na Facebook stranici natjecanja.

FOTO: PIXABAY