LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koronavirus

HZJZ i MZO donijeli nove preporuke: studenti se vraćaju nastavi uživo?

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama koje su od jučer na snazi, studenti bi se uskoro trebali vratiti u prostorije fakulteta.

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama koje su od jučer na snazi, studenti bi se uskoro trebali vratiti u prostorije fakulteta.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijeli su preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera koje će biti na snazi od 1. lipnja 2021.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i završetak akademske godine, stručnjaci smatraju da je nužno omogućiti licem u lice nastavne sadržaje koji se ne mogu kvaliteTno odvijati na daljinu, a koji su zbog epidemiološke situacije odgađani.

Licem u licem može se održavati sljedeće:
  • praktična nastava, studentske vježbe i seminari, laboratorijska nastava, terenska nastava i ostala nastava kod koje izvođenje na daljinu u velikoj mjeri narušava ishod obrazovanja, uzimajući u obzir značajke tih specifičnih nastavnih procesa
  • svi oblici ispita, kolokvija i drugi oblici provjere usvojenosti znanja i ishoda učenja, neposrednim fizičkim odnosno kontaktnim putem.
– Kod navedene nastave i ispita u učionicama kada je god moguće treba inzistirati na manjim grupama studenta stalnog sastava. Primjenjuju se protuepidemijske mjere navedene u ovim uputama od 31. kolovoza 2020. uz obavezu nošenja maski i distancu od najmanje 1,5 metra između svih prisutnih osoba. Tijekom visokoškolske nastave u pojedinim specifičnim okružjima, primjerice u zdravstvenim ustanovama, ustanovama u socijalnoj skrbi ili sl, primjenjuju se protokoli tih ustanova. – stoji u preporukama.
 Ako se radi o okupljanju većeg broja studenata i sadržaju koji se ne može odraditi na daljinu, a zbog kraja akademske godine više se ne može odgađati, potrebno je pridržavati se odluka Stožera uz ograničenje do 100 sudionika i razmak od 2 metra te obavezno nošenje maske.
FOTO: UNSPLASH