LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TKO JE REKAO DA TREBA?

FOTO: Ovo su hrvatski političari bez fakultetske diplome, ima svega od tekstilaca do elektrotehničara

U Hrvatskoj se može pronaći barem desetak političara koji su ostvarili zapažene rezultate unatoč tomu što su završili samo srednju školu, a ovo je 7 od njih.

U Hrvatskoj se može pronaći barem desetak političara koji su ostvarili zapažene rezultate unatoč tomu što su završili samo srednju školu, a ovo je 7 od njih.

U politici obrazovanje je često faktor koji se smatra važnim za uspješnu karijeru. Međutim, povremeno se pojave političari koji su uspjeli izgraditi svoj put unatoč nedostatku formalnog obrazovanja te su time pokazali da diploma nije uvijek presudna za politički uspjeh. U Hrvatskoj se može pronaći barem desetak političara koji su ostvarili zapažene rezultate unatoč tomu što su završili samo srednju školu, a ovo je 7 od njih.


Barbara Antolić Vupora

Jedan je od primjera Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica SDP-a i uspješna poduzetnica koja vodi dom za starije i nemoćne osobe. Unatoč tomu što jezavršila samo srednju školu, može se pohvaliti usponom na političkoj sceni. Diplomirala je u Srednjoškolskom centru Gabriel Santo u Varaždinu, stekavši zvanje stručne suradnice u općeobrazovnom procesu. 

Josip Đakić

Drugi je primjer Josip Đakić, HDZ-ovac bez dlake na jeziku. Trenutačno je saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ratne veterane. Iako nije završio srednju školu, postigao je izvanredan uspjeh u politici. Đakić je završio Centar za energetiku i procesnu tehniku u Zagrebu, stekavši zvanje stručnog suradnika rudarsko-naftne struke. 

Davor Dretar Drele

Davor Dretar Drele, novo lice političke scene i saborski zastupnik Domovinskog pokreta. Poznat kao lice s TV-ekrana i vječni humorist, Drele je uspio izgraditi političku karijeru unatoč nedostatku formalnog obrazovanja. Završio je Obrazovni centar za kulturu i umjetnost u Zagrebu, gdje je stekao zvanje stručnog radnika za TV i film. Njegova kreativnost, humor i sposobnost komuniciranja s ljudima omogućili su mu da privuče pažnju javnosti i ostvari uspjeh u politici.

Miro Bulj

Miro Bulj, aktivan saborski zastupnik ispred Mosta, također je značajan primjer političara bez formalnog obrazovanja. Pored toga što je gradonačelnik Sinja, Bulj je umirovljeni časnik hrvatske vojske. Završio je Srednju strukovnu školu u Sinju za tekstilnog radnika. Njegovo vojno iskustvo i predanost službi omogućili su mu da se istakne u politici i zastupa interese građana na najvišim razinama.

Željko Kolar

Župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar, primjer je političara koji je postigao značajnu karijeru unatoč završenoj samo srednjoj geodetskoj školi. Kolar je potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a te obnaša dužnost župana već treći put. Njegovo političko djelovanje i postignuća svjedoče o tome da formalno obrazovanje nije jedini put do političkog uspjeha.

Vladimir Bilek

Izvanredan doprinos politici, unatoč samo srednjoškolskom obrazovanju, dao je i Vladimir Bilek, saborski zastupnik ispred Kluba zastupnika nacionalnih manjina i zamjenik gradonačelnika Grada Daruvara. Završio je srednjoškolsko obrazovanje u Tehničkoj školi u Daruvaru za elektrotehničara. 

Blaženko Boban

Boban je bio gradonačelnik Solina čak jedanaest godina, a u javnosti se istaknuo i kao hrvatski branitelj. Boban je predsjednik HDZ-a grada Solina i potpredsjednik Županijske organizacije. Iako je završio srednju školu, danas je Župan Splitsko-dalmatinske županija, a završio je Pomorsku školu u Splitu za brodostrojarskog tehničara, što mu je omogućilo da stekne stručnost u tom području. 

Iako danas u Hrvatskoj postoje i cijeli studiji politologije na kojima se o politici uči i iz perspektive znanosti, izgleda se u praksi cijene neke druge stvari, a shodno ovim rezultatima možemo zaključiti i da je politika ipak malo više zanat za koji nije nužno potrebna diploma, već vještine koje se, čini se, mogu steći i na različite druge načine.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, YOUTUBE SCREENSHOOT