LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Projekt IoT-polje

FOTO: FER dobio zanimljiv vrt na kojemu su radili i kolege s Agronomskog fakulteta

Sadnice rajčice i paprike posađene su u FER-ovu vrtu u sklopu projekta IoT-polje kojemu je cilj potaknuti primjenu IoT-rješenja u poljoprivredi.

Sadnice rajčice i paprike posađene su u FER-ovu vrtu u sklopu projekta IoT-polje kojemu je cilj potaknuti primjenu IoT-rješenja u poljoprivredi.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu osvanuo je vrt rajčice i paprike koji su krajem svibnja postavili članovi Laboratorija Interneta stvari sa Zavoda za telekomunikacije u okviru projekta IoT-polje.

Nije riječ o običnom vrtu, već o sadnicama rajčice i paprike koje su posadili kolege s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a čiji rast prate za to namijenjeni senzori. Cilj je utvrditi utjecaj odabranog supstrata na stanje biljke i urod, zbog čega je dio sadnica obogaćen njime, priopćili su s FER-a.

Projekt IoT-polje: Ekosustav umreženih uređaja i usluga za Internet stvari s primjenom u poljoprivredi trogodišnji je interdisciplinarni projekt u području pametne poljoprivrede koji je započeo još prošle godine. Na njemu radi zagrebački FER u suradnji s osječkim FERIT-om i Poljoprivrednim institutom Osijek.

Cilj je, kako pišu s FER-a,  potaknuti primjenu IoT-rješenja u poljoprivredi radi smanjenja negativnih utjecaja klimatskih promjena na prinose poljoprivrednih kultura od strateškog značaja za RH, posebice kukuruza. 
– IoT-rješenja, tj. rješenja koja spajaju senzore i razne elektroničke uređaje na Internet, omogućuju kontinuirano praćenje mikroklimatskih uvjeta na polju i fizioloških parametara biljke te prijenos i obradu prikupljenih podataka u računalnom oblaku. Projektni tim radi na razvoju stanice za daljinsko mjerenje mikroklimatskih uvjeta na polju i poseban senzor za mjerenje fluorescencije klorofila koji će dati informaciju o fiziološkim parametrima i mogućem stresu biljke. – rekli su s FER-a.
U te se svrhe dizajniraju mobilne aplikacije za poljoprivrednike koje im pomažu da u svakom trenutku imaju kontrolu nad stanjem na poljima te da odrede kritične trenutke i pravodobno reagiraju.

Uz profesore i asistente u postavljanje su se uključili i studenti, i to spontano, a kako je protekla sadnja, moguće je vidjeti u fotogaleriji.
FOTO: FER