LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PAN(DEM)IC

Diplomatski klub FPZG-a upoznaje mlade s lažnim vijestima vezanim uz koronavirus

– Lažne vijesti i širenje dezinformacija upečatljivi su fenomeni u kriznim situacijama poput pandemije koronavirusa. Krize se nameću kao plodno tlo za njih. – ističe Željko Marjanović.

– Lažne vijesti i širenje dezinformacija upečatljivi su fenomeni u kriznim situacijama poput pandemije koronavirusa. Krize se nameću kao plodno tlo za njih. – ističe Željko Marjanović.

Izolacija, online nastava, nemogućnosti izlaženja i druženja samo su neke od posljedica koje je koronavirus ostavio na ljudima, posebice mlađim generacijama. Kako bi unio malo optimizma, ali i pozitivnih i provjerenih informacija u studentske živote, Diplomatski klub Fakulteta političkih znanosti u suradnji je s njemačkom političkom zakladom Hanns-Seidel-Stiftung organizirao projekt pod nazivom Mladi u uvjetima pandemije: kriza kao prilika za osobni rast i razvoj.

Projekt se sastoji od četiriju panel-radionica na kojima će razni govornici publici približiti razmišljanja i studije o medijskim lažnim vijestima vezanim uz samu pandemiju, ali i ono danas najaktualnije – cijepljenje protiv koronavirusa  

Željko Marjanović, jedan od koordinatora projekta, otkrio nam je pojedinosti:

– Lažne vijesti i širenje dezinformacija upečatljivi su fenomeni u kriznim situacijama poput pandemije koronavirusa Krize se nameću kao plodno tlo za njih – od pada povjerenja u znanstvene činjenice i cjepivo pa do pada povjerenja u političke institucije. Cilj ovog projekta jest upoznati mlade s lažnim vijestima, širenjem dezinformacija i načinom obrade te filtriranjem podataka koji u konačnici postaju vijesti i razviti kritičko mišljenje mladih. Upravo zato ovaj projekt je zamišljen kao vrlo interaktivan niz panel-radionica koje će okupiti i educirati mlade uz pomoć gostujućih predavača, tj. stručnjaka. 

Panel-radionice održavat će se tijekom cijelog ožujka, i to hibridno zbog trenutne epidemiološke situacije; dio će se održavati uživo u grupama od petero sudionika, a dio preko online platforme ZOOM. Raspored je sljedeći:

  • 4. ožujka: Prepoznavanje lažnih vijesti
  • 12. ožujka: Jeste li cijepljeni (protiv lažnih vijesti)?
  • 18. ožujka: Politički utjecaj dezinformacija
  • 26. ožujka: Od informacije do objave

Sve dodatne informacije vezane uz prijave, vrijeme odvijanja panela i goste iznenađenja tijekom narednog tjedna bit će objavljene na Facebook stranici Diplomatskog kluba Fakulteta političkih znanosti, Facebook događaju te Instagram profilu.

FOTO: DIPLOMATSKI KLUB FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI