LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapošljavanje nakon fakulteta

Sve o postupku prijave na burzu rada

Nakon završetka fakulteta teško je odmah pronaći posao. Ponekad to može potrajati mjesecima, stoga je pametno prijaviti se na zavod za zapošljavanje. Prijavom na burzu povećava se šansa pronalaska posla, a nezaposleni s prethodnim radnim iskustvom dobivaju pravo na novčanu naknadu. Postoje određeni zahtjevi koje treba poštovati, a sam postupak prijave vrlo je jednostavan.

Nakon završetka fakulteta teško je odmah pronaći posao. Ponekad to može potrajati mjesecima, stoga je pametno prijaviti se na zavod za zapošljavanje. Prijavom na burzu povećava se šansa pronalaska posla, a nezaposleni s prethodnim radnim iskustvom dobivaju pravo na novčanu naknadu. Postoje određeni zahtjevi koje treba poštovati, a sam postupak prijave vrlo je jednostavan.

Visoka stopa nezaposlenosti mladih, iseljavanje, godine provedene na burzi, niske plaće, nedostatak iskustva i nemogućnost dobivanja posla u struci nakon diplome problemi su koji čekaju svakog hrvatskog studenta. Iako spomenuti problemi jesu kompleksni, ipak postoje načini na koje mladi u Hrvatskoj mogu poboljšati svoj položaj u društvu. U novoj seriji članaka portala Studentski.hr, Zapošljavanje nakon fakulteta, donosimo vam detaljne informacije, korisne savjete i iskustva drugih uz koje pronalazak posla nakon fakulteta neće biti nemoguća misija. 

Završetak fakulteta i diploma apstraktni su pojmovi koji se čine godinama daleko. No, vrijeme brzo prolazi i u trenutku se stvari promijene. Jučer studenti, danas nezaposleni. Dolazi do suočavanja sa stvarnim svijetom i spoznaje kako treba pronaći posao. Prvi korak na tom putu je prijava na burzu rada. Većina studenata ne razmišlja o tome prije završetka fakulteta pa se nađe u situaciji u kojoj ne zna što dalje. Zato u nastavku donosimo sve potrebne informacije kako bismo što više olakšali ovaj postupak.

U trenutku kada se osoba odluči na aktivno traženje posla prijavljuje se na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prijave se vrše na temelju prebivališta, odnosno boravišta.

Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi informacije o slobodnim radnima mjestima osobama koje se prijave. Osim toga nudi i informacije o stanju tržišta rada, poput traženih i manje traženih zanimanja, pravne savjete, različite radionice za stjecanje određenih znanja te pomoć pri samoprocjeni i definiranju stečenih vještina.

Dokumenti koji su potrebni za prijavu na burzu jesu osobna iskaznica i potvrda o boravištu ako se prijavljujete izvan prebivališta. Također je potrebno donijeti diplomu ili svjedodžbu o završenoj školi, original ili ovjerenu kopiju te OIB.

FOTO: Pixabay

Nezaposlene osobe s prethodnim radnim iskustvom, koje ispunjavaju tražene uvjete, mogu zatražiti primanje novčane naknade u razdoblju nezaposlenosti. U tom slučaju potrebno je priložiti dokaz o razlogu prestanka radnog odnosa, primjerice odluku o otkazu, zatim dokaz o prosjeku bruto plaće ostvarene u razdoblju od tri mjeseca prije prestanka rada te presliku kartice tekućeg računa.

Jedan je od uvjeta koji nezaposlena osoba mora ispuniti da bi zatražila novčanu naknadu najmanje devet mjeseci rada u posljednje dvije godine Taj radni odnos ne smije prestati krivnjom zaposlene osobe, odnosno pravo na naknadu nemaju osobe koje su dale otkaz na radnom mjestu, osim ako je uzrok otkaza ponašanje poslodavca. Nakon završetka radnog odnosa moraju se u roku od 30 dana prijaviti nadležnom uredu Zavoda. Trajanje novčane naknade produžuje se sukladno vremenu provedenom na određenom poslu.

Svaka osoba koja se prijavi dobiva vlastitog savjetnika za zapošljavanje s kojim mora redovito kontaktirati i prisustvovati individualnom savjetovanju. Također je potrebno redovito se javljati na oglase i natječaje i podnositi molbe poslodavcima.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća moguće je kontaktirati sa Zavodom e-poštom hzz@hzz.hr ili ih posjetiti osobno, odnosno kontaktirati telefonom. Dodatne informacije možete saznati na službenoj stranici.

FOTO: PIXABAY