LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapošljavanje nakon fakulteta

Znanje stranih jezika možete unovčiti već za vrijeme studija

Znanje stranih jezika jedna je od ključnih kompetencija koje poslodavci danas traže. Donosimo iskustva studenice koja se zaposlila zahvaljujući tome već na fakultetu.

Znanje stranih jezika jedna je od ključnih kompetencija koje poslodavci danas traže. Donosimo iskustva studenice koja se zaposlila zahvaljujući tome već na fakultetu.

Koliko jezika znaš, toliko vrijediš. Izreka je to koja se već izlizala, ali se neprestano potvrđuje. Izvori za učenje stranih jezika razni su – od formalnog obrazovanja u školi preko tečajeva u školama stranih jezika, filmova i glazbe do ljetovanja, izleta ili bilo kojih dodira s govornicima stranoga jezika. Kako god da ste ih učili ili još uvijek učite, složit ćete se da je riječ o korisnoj vještini. S obzirom na to da živimo u globaliziranom svijetu, više se ne radi o vještini koju posjeduju rijetki i koja služi samo za sporazumijevanje sa strancima na ljetovanju, već nas naprosto tjera da uz materinji jezik poznajemo barem engleski. Već nam to govori da engleski ne treba znati samo za razumijevanje memeova, već da će nam itekako dobro poslužiti u privatnom i poslovnom životu. 

U sklopu serije članaka portala Studentski.hr Zapošljavanje nakon fakulteta čiji je cilj informiranje studenata o svijetu koji ih čeka nakon diplome, donosimo iskustva studentice koja se već tijekom fakulteta zaposlila zahvaljujući znanju stranih jezika, koje se smatra jednom od sedam ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje. 

Uz već spomenutu globalizaciju došlo je i do širenja tržišta te je znanje stranoga jezika postalo nezaobilazan zahtjev poslodavaca. U gotovo polovici oglasa za posao traži se poznavanje minimalno jednoga. Učenje stranog jezika zato ne bi trebalo završiti formalnim obrazovanjem, već se treba nastaviti brusiti i usavršavati kako bismo mogli odgovoriti na izazove suvremenoga društva i bili privlačni konkurenti na tržištu rada. Dakako, njegovo poznavanje ne smijete zaboraviti istaknuti u svome životopisu. Ako niste sigurni na kojoj ga razini poznajete, u Europass-životopisu uz svaki je stupanj znanja objašnjeno što on podrazumijeva.

Neki su već za vrijeme studiranja iskoristili znanje stranih jezika i na temelju toga se zaposlili. Jedna je od njih Tea, studentica diplomskog studija lingvistike i francuskog jezika. Evo što nam je rekla kako je naučila čak pet jezika:

– Oduvijek su me zanimali jezici, pa sam od malena gledala strane crtiće i filmove. U vrtiću sam krenula na engleski, u osnovnoj sam uz engleski učila i njemački, a u srednjoj školi (išla sam u jezičnu gimnaziju) sam uz engleski i njemački počela učiti i francuski koji sam kasnije odlučila studirati. Upisala sam i lingvistiku jer me jako zanimaju istraživanja o jeziku, a u sklopu lingvistike sam počela učiti i grčki. Dakle, govorim engleski, njemački i francuski, mogu se sporazumjeti na grčkom, a nedavno sam počela učiti i arapski.

Tea nije oduvijek razmišljala o tome da unovči poznavanje više jezika, a poticaj za to došao je iz obitelji: 

– Prije par godina sam se odlučila otići raditi na sezonu i kad sam razmišljala koji bih posao radila, mama mi je predložila da se probam prijaviti za posao turističkog vodiča jer znam jezike. Poslala sam zamolbe nekoliko agencija i primili su me. Zadnje dvije godine radim kao turistički vodič, prije čega sam samo morala položiti tečaj za turističkog vodiča, većinom na području Splita i Šibenika.

Ne planira ostati u turističkim vodama, ali ističe koliko joj je to bilo korisno iskustvo

– Iskreno, ne bih se time htjela baviti kad završim fakultet jer me ipak zanima znanost, ali je super iskustvo jer je najbolje prakticirati jezik u komunikaciji s izvornim govornicima.

Ona  je primjer studenice koja je već prije završetka fakulteta iskoristila znanje stranih jezika pri zapošljavanju i time dobila vrijednu praksu u komunikaciji s izvornim jezicima. Za zapošljavanje nije uvijek potrebno poznavati pet jezika, već će vam jedan koji dobro znate biti dovoljan da se istaknete. Ne propuštajte zato prilike da se usavršite u govoru i pisanju već poznatog jezika te da naučite nove.

– Svima bih poručila da uče strane jezike, bar gledajući serije i filmove jer, osim što izgleda super u životopisu i možete se pohvaliti da znate još koji jezik osim engleskog, naučite puno o kulturama drugih ljudi. 

FOTO: PINTEREST