LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upitni standardi

'Student. To je lijena letargična spodoba...'

U utorak pod vodstvom inicijative 'Studenti nisu smokve', studenti izlaze na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim studentskim standardima, prvenstveno zbog poskupljenja hrane u menzama.

U utorak pod vodstvom inicijative 'Studenti nisu smokve', studenti izlaze na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim studentskim standardima, prvenstveno zbog poskupljenja hrane u menzama.

Loši uvjeti u studentskim domovina, manjak smještaja, novi Pravilnik o prehrani, zdravstveno osiguranje – sve su to problemi koji studentima narušavaju standard.

Država je iz svog proračuna dužna osigurati sredstva za radni i životni standard studenata. To se odnosi na financiranje smještaja i prehrane, životni i kulturni standard, stipendije te potpore raznim programima i projektima studenata.

Studentski standard iz godine u godinu sve više opada. Loši uvjeti u domovima i manjak smještaja oduvijek su predstavljali problem. Umjesto da se problemi rješavaju, gomila ih se sve više.

Studenti su počeli pružati otpor još prošle godine kada je SC Zagreb odlučio sanirati svoje dugove na leđima studenata poskupljenjem hrane u menzama te poskupljenjem smještaja. Budući da su obroci u menzama postajali sve manji, a situacija u studentskim domovima ostala nepromijenjena, osnovana je inicijativa pod nazivom 'Studenti nisu smokve'.

'Smokve mogu biti zrele i pune soka, a mogu biti i suhe, smežurane. Takve smokve postale su simbol ove akcije jer želimo poručiti kako mi nismo smokve kojima treba do kraja isušiti sav sok, isušiti našu živost, volju za studiranjem i naše džepove. Mi smo zreli ljudi, intelektualci, spremni boriti se za novo znanje i poštovanje nas kao budućih akademskih građana', stoji u opisu inicijative.

Da se glas nezadovoljstva čuje i da je dotaknuo nadležne institucije, najbolje govore rezultati pokušaja udara po studentskom standardu, u kojem je gotovo 8000 studenta zamalo ostalo bez besplatnog zdravstvenog osiguranja. Međutim, studenti ovaj put nisu dopustili da ih se gazi, pokazali su nezadovoljstvo i argumentiranim činjenicama natjerali Ministarstvo zdravlja na barem djelomičnu promjenu zakona koja je studentima prihvatljivija. Ipak, ostali segmenti studentskog standarda, kao što su: loši uvjeti u studentskim domovima, manjak smještajnih kapaciteta, pitanje besplatnog obrazovanja, novi Pravilnik o prehrani, mogućnost usvaršavanja i napredovanja, još uvijek ostaju neriješeni.  

U utorak pod vodstvom inicijative 'Studenti nisu smokve', studenti izlaze na ulice kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnim studentskim standardom, prvenstveno zbog poskupljenja hrane u menzama.

Mišljenja oko standarda su podijeljena. Dok javnost uglavnom podržava nadolazeći prosvjed, postoje i oni koji razmišljaju malo drugačije. Mnogi smatraju da su jedine preokupacije studenata izlasci do sitnih sati i cjelodnevno ispijanje kava, a studiranje je nešto što pada u drugi plan.

'Student. To je jedna lijena letargična spodoba koja nije u stanju izboriti se za svoja prava, a kamoli da će ustajati u općem dobru naroda', samo je jedna od nerijetkih 'definicija' studenta.

Šuti i trpi, rekli bi neki. Odslužiti visokoobrazovnom sustavu, a nakon toga završiti na burzi i nije nešto što pojedinac priželjkuje. Treba li zabraniti mladost i  pretvoriti se u robota čija je funkcija odlazak na predavanje, učenje, rad za plaćanje školovanja i život na prosjačkom štapu kako bi se mogao nazivati studentom, pitanje je koje se danas proteže u ovom populističkom društvu.

 

FOTO: JUTARNJI.HR