LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najatraktivniji kineski praznik

Utrka Zmajevih čamaca najbrža je utrka na svijetu

Svake godine se petog dana petog mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru održava Festival zmajevih čamaca. Peti dan petog mjeseca je danas.

Svake godine se petog dana petog mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru održava Festival zmajevih čamaca. Peti dan petog mjeseca je danas.

Duanwu Festival ili Tuen Ng tradicionalni je kineski praznik popularno nazvan Festival Zmajevih čamaca, koji je kroz dvije tisuće godina dugu tradiciju prerastao u jedinstveno događanje čije su glavne aktivnosti veslačke utrke u cijelom svijetu. Sama činjenica da tradicija ovog festivala postoji toliki niz godina dovoljno govori o njegovom značaju i popularnosti, kako u Kini gdje označava državni praznik, tako i u drugim državama.

Održava se svake godine petog dana petog mjeseca prema kineskom lunarnom kalendaru, odnosno danas, 30. svibnja. godine 2006. stavljen je pod UNESCO zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara Kine te na popis svjetske kulturne baštine. Sunce i ljetni solsticij te dugi sunčani dani povezuju se s muškom energijom i zmajevima pa se i u ovoj utrci natječu muškarci, a postoji skraćena utrka za djecu. Zmaj brodovi nazvani su prema izgledu prednje krme broda, u obliku tradicionalnog kineskog zmaja. Razlikuju se po veličini, a brojevi posade mijenjaju se u skladu s tim te prema tradiciji u regiji. Općenito su duljine oko 20-35 metara, a potrebno je 30-60 osoba da ga vesla, što ovu utrku zbog duljine čamaca i broja veslača čini najbržom utrkom na vodi na svijetu.

Legenda o Festivalu zmajevih čamaca krenula je još davne 278. godine prije Krista kada je kineski učenjak i pjesnik Qu Yuan skočio u rijeku nakon što je njegova država Chu poražena od države Qi. Mještani su, odmah nakon što su saznali za to, u drvenim čamcima krenuli u potragu za njim, no nisu ga pronašli. Pritom su u rijeku bacali ljepljivu rižu zamotanu u bambusovo cvijeće kako bi ribe odvratili od njegovog tijela. Budući da je bio iznimno cijenjen u svome narodu, u njegovu su čast svake sljedeće godine veslali rijekom udarajući bubnjeve i bacajući hranu ribama.

Tradicija utrke čamcima, kao i ona pripremanja rižinih kolačića, danas uveseljava poklonike diljem svijeta promovirajući tako kinesku kulturu i održavajući njezinu atraktivnost i bogatstvo. Učenje kineske kulture i običaja dio su tečajeva Haohan škole kineskog jezika, koja je kineski jezik i pismo već približila mnoštvu zadovoljnih polaznika. Ukoliko se želite upoznati s osnovama, prijavite se za Otvorene sate kineskog jezika.

FOTO: WIKIPEDIA