LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Europske sveučilišne igre

Košarka: Djevojke sa Sveučilišta u Zagrebu zlatne, dečki srebrni

Košarkašice su sjajnom završnicom došle do zlata, dok su Litvanci bili ipak prejaki za zagrebačke košarkaše.

Košarkašice su sjajnom završnicom došle do zlata, dok su Litvanci bili ipak prejaki za zagrebačke košarkaše.

Košarkašice Sveučilišta u Zagrebu odličnom igrom postale su prvakinje Europskih sveučilišnih igara. Košarkaški centar Dražen Petrović ugostio je finale ovoga natjecanja pa su se tako Zagrepčanke u ponedjeljak na domaćem terenu okrunile zlatom nakon pobjede od 75:50 protiv Sveučilišta Alba Iulia. Manje sreće imali su košarkaši zagrebačkog Sveučilišta koji su nakon djevojaka zauzeli tu istu dvoranu i izgubili od Vytautas Magnus Sveučilišta 95:82. Ipak i osvojeno srebro u muškoj konkurenciji odličan je rezultat na ovome natjecanju.

Rumunjke su u prvoj četvrtini uspjele odgovoriti Zagrepčankama na njihove napade te su vodile nekoliko puta, ali domaće djevojke su se zatim oslobodile pritiska i došle do vodstva od četiri razlike na kraju druge četvrtine. Utakmica se potpuno prelomila sredinom treće četvrtine kada su Zagrepčanke iskoristile odlične obrane i kontranapade, što ih na kraju trećeg dijela dovodi do 13 razlike. Odlična Džankić, osim sa zabijenih 20 poena, istaknula se i sjajnim blokadama, a osim nje, zabijale su Plavljanin i Mamić po 12 koševa te Radoš 10 koševa. Kod Rumunjki je najefikasnija bila Pavel s 19 koševa, ali je uspjela skupiti i četiri osobne pogreške već u prvome poluvremenu. Anja Škara jedina je na utakmici isključena nakon pet osobnih pogreški, i to u zadnjim minutama utakmice, no ona je svojoj ekipi donijela i važnih 9 poena. Rezultat je tijekom zadnje četvrtine samo rastao u korist Zagrepčanki pa je maksimalna prednost na kraju stala na 25 razlike, kojima je utakmica i završena.

Treće mjesto u košarci za žene pripalo je Sveučilištu u Beogradu koje je u utakmici za treće mjesto svladalo Sveučilište u Bologni rezultatom 76:59.

U finalu u muškoj konkurenciji, Litvanci su ipak bili prejaki za zagrebačke košarkaše. Dominirali su cijelom utakmicom, a na samom početku su već imali rezultat 10:0. Jedini trenutak u kojem su dopustili Zagrepčanima da im se približe bilo je početkom druge četvrtine kada su došli na jedan razlike. U trećoj četvrtini, Litvanci počinju još više pritiskati sa sjajnim Mariusom Valukonisom koji je s 26 poena predvodio listu strijelaca. Sa zagrebačke strane, najefikasniji je Hrvoje Garafolić s 25 poena.

Treće mjesto, i broncu na ovome turniru, osvojili su košarkaši Fatih Sveučilišta iz Turske.