LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispisala povijest

Evo tko je Matea Jelić – taekwondoašica koja je odnijela zlato na Olimpijskim igrama

– Ovo je san svakog sportaša. Zamišljala sam puno puta da ću stajati na podiju dok svira hrvatska himna, ali u mojim mislima nije ni blizu toliko prelijepo. – poručila je Jelić nakon meča koji joj je osigurao zlato.

– Ovo je san svakog sportaša. Zamišljala sam puno puta da ću stajati na podiju dok svira hrvatska himna, ali u mojim mislima nije ni blizu toliko prelijepo. – poručila je Jelić nakon meča koji joj je osigurao zlato.

Matea Jelić danas je ispisala povijest hrvatskog taekwondoa i postala netko koga zasigurno neće biti potrebno predstavljati u budućnosti. Jelić je jučer, 26. srpnja, odnijela zlato na Olimpijskim igrama u taekwondou, u ženskoj kategoriji do 67 kilograma.

Ta je Kninjanka, koja je osvojila prvo olimpijsko zlato za hrvatski taekwondo, rođena 23. prosinca 1997. godine i do svoje je 17. godine živjela u rodnom Kninu, a zatim se preselila u Split zbog sporta. Prema informacijama sa službene stranice Olimpijskih igara, trenira tri puta dnevno, sportski joj je uzor srpska taekwondoašica Milica Mandić, a najviše joj je stalo do njezine obitelji – majke, oca, sestre i brata, koji su također uključeni u sport.

Nekoliko ju je puta u karijeri poljuljala činjenica da je u zadnjim sekundama ostajala bez medalje, a posebno je težak bio period koji je provela u bolnici zbog teške ozljede. Jelić je, naime, na jednom prvenstvu održanom 2013. završila u bolnici zbog unutarnjeg krvarenja. Zbog puknuća rodnice dva je puta bila podvrgnuta operaciji, piše Gloria, i unatoč činjenici da je izgubila zbog zdravstvenog stanja, nije imala priliku ponovno se boriti sa suparnicom protiv koje je tada izgubila. 

Tada je Jelić potonula, a u pomoć je priskočila Janica Kostelić koja je na zamolbu Mateine mame razgovarala s njom i ohrabrila ju, što ju je motiviralo da nastavi s ostvarenjem svojeg sna. Nakon nekoliko mjeseci vratila se treninzima.
– Sjećam se koliko je bilo teško mojim roditeljima, probudila sam se i nisam imala krvi u sebi, bila sam blijeda i prvi put sam tad vidjela svog tatu kako plače. Zahvalna sam što ne prolazim sama kroz sve ove teškoće. Hrvatski taekwodo je sve jači i nadam se da će se ljudi još više zaljubiti i u ovaj sport. Pogotovo mladi. Ja sam jedna obična cura uz Knina koja je ostvarila svoje snove. Ako mogu ja možete i svi vi. – rekla je Jelić za HRT.
Taj uspjeh osim nje, slave i brojni bližnji među kojima su i njezina obitelj, trener Toni Tomas, kao i njezin prvi trener Dragan Pinjuh koji je za Index.hr rekao da mu je žao što nije kraj nje u najvećim trenucima njezine karijere, ali da je na neki način i bio. Zanimljiva je i priča kada je njezin trener Tomas jednom prilikom uplatio listić u kladionici jer nisu imali novca za putovanje na prvenstvo, tada ga je dobio pa su tako uspjeli otputovati.

Jelić je nakon borbe s Britankom Lauren Williams rekla da se potpuno isključi i bude u trenutku te poručila svima da nikad ne smiju odustajati jer ako može ona, mogu i svi drugi.
– Ovo je san svakog sportaša. Zamišljala sam puno puta da ću stajati na podiju dok svira hrvatska himna, ali u mojim mislima nije ni blizu toliko prelijepo. Trener i ja smo znali, rekla sam mu da ću osvojiti i EP i olimpijske, protivnice su odlične, to su zvijeri. Našli smo se trener i ja i mislim da je bilo vrijeme za ovo. – kazala je nakon meča.
Jelić je jedna, kako kaže, sasvim obična cura iz Knina, no sada će se za nju sigurno čuti u svim dijelovima svijeta. Ona se ipak veseli proslavi sa svojim Kninjanima, a otkrila je i da će se po povratku par dana odmarati, nakon čega nastavlja s treninzima.
– Nisam sama, moj cijeli Knin je uz mene. Iz malog sam grada i oni su uvijek sa mnom, zamišljam kakav će biti doček na trgu.
FOTO: FACEBOOK / MATEA JELIĆ