LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Skandal

Sveučilište Notre Dame suspendiralo muški plivački tim zbog kockarskog skandala

Članovi tima, koji su inače jedan od najuspješnijih plivačkih programa u zemlji, prekršili su pravila NCAA klađenjem na sveučilišne sportove, uključujući klađenje na natjecanja u kojima su sami sudjelovali.

Članovi tima, koji su inače jedan od najuspješnijih plivačkih programa u zemlji, prekršili su pravila NCAA klađenjem na sveučilišne sportove, uključujući klađenje na natjecanja u kojima su sami sudjelovali.

Sveučilište Notre Dame obustavilo je rad svog muškog plivačkog tima na cijelu godinu, nakon što je istraga otkrila postojanje internog kladioničarskog lanca i toksičnu kulturu unutar tima, piše vjesnik.eu. Odluka je uslijedila nakon što je vanjski pregled potvrdio ozbiljne zabrinutosti u vezi s ponašanjem i stavovima unutar tima koji su bili u suprotnosti sa standardima sveučilišta.

Pete Bevacqua, sportski direktor i potpredsjednik Notre Dame, izjavio je kako su članovi tima, koji su inače jedan od najuspješnijih plivačkih programa u zemlji, prekršili pravila NCAA klađenjem na sveučilišne sportove, uključujući klađenje na natjecanja u kojima su sami sudjelovali. Osim toga, istraga je otkrila i neprimjereno grupno tekstualno ćaskanje među plivačima.

Dosta Britanaca misli da bi se mogli kvalificirati za iduće Olimpijske igre, najoptimističniji su mladi


Povodom te odluke, Bevacqua je naglasio da je takvo ponašanje u potpunoj suprotnosti s vrijednostima sveučilišta.
 

„Duboko nam je žao što će neki članovi tima koji nisu sudjelovali u nedoličnom ponašanju, kao i novi članovi koji su se planirali pridružiti ove jeseni, također snositi posljedice ove odluke.” – dodao je.


Baby Lasagna „osvojio” Pariz: njegov hit puštao se i na Olimpijskim igrama


Istraga je pokrenuta nakon što su izvještaji o mogućem neprimjerenom ponašanju stigli na kraju akademske godine 2023./24., a provela ju je bostonska odvjetnička tvrtka Ropes and Gray. Rezultati istrage potaknuli su sveučilište da poduzme radikalne mjere kako bi osiguralo da se takvo ponašanje ne ponovi i kako bi se obnovila kultura dostojanstva i poštovanja.

Ta odluka dolazi u trenutku kada je plivački tim doživljavao povijesni uspjeh, a jedan od članova tima, Chris Guiliano, osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Sveučilište izražava nadu da će ta stroga kazna pomoći u ispravljanju puta i ponovnom uspostavljanju očekivanih standarda ponašanja u skladu s vrijednostima Notre Damea.
IZVOR: VJESNIK.EU
FOTO: CANVA PRO / JUPITERIMAGES, ILUSTRACIJA