LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Baku 2015 Graduate Excellence Programme

Besim Aliti, hrvatski predstavnik u organizacijskom odboru Europskih igara u Bakuu te polaznik akademije Europskih igara

Polaznike jednogodišnjeg studija u Bakuu očekuje opremanje znanjem i vještinama potrebnim za obavljanje organizacijskih zadataka u pripremama za prve Europske igre, te upravljanje složenim projektima u organizaciji velikih sportskih priredbi. Uz to, polaznicima će se dodijeliti radna mjesta u Organizacijskom odboru Europskih igara Baku 2015. na kojima će svakodnevno sakupljati praktična iskustva.

Polaznike jednogodišnjeg studija u Bakuu očekuje opremanje znanjem i vještinama potrebnim za obavljanje organizacijskih zadataka u pripremama za prve Europske igre, te upravljanje složenim projektima u organizaciji velikih sportskih priredbi. Uz to, polaznicima će se dodijeliti radna mjesta u Organizacijskom odboru Europskih igara Baku 2015. na kojima će svakodnevno sakupljati praktična iskustva.

Magistar kineziologije u edukaciji i sportskom menadžmentu Besim Aliti odabran je za polaznika diplomskog studija u Bakuu. Hrvatski olimpijski odbor (HOO) odabrao je Alitija kao hrvatskog predstavnika na studiju „Baku 2015 Graduate Excellence Programme“ u Azerbajdžanu. Aliti je student poslijediplomskog doktorskog studija menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te volonter HOO-a i Hrvatske olimpijske akademije.

„Polaznike jednogodišnjeg studija u Bakuu očekuje opremanje znanjem i vještinama potrebnim za obavljanje organizacijskih zadataka u pripremama za prve Europske igre, ali i za upravljanje složenim projektima u organizaciji velikih sportskih priredbi“, stoji na stranicama HOO-a. Uz 49 polaznika koje su predložili europski nacionalni olimpijski odbori, studij će pohađati i 150 azerbajdžanskih studenata. Također, polaznicima će se dodijeliti radna mjesta u Organizacijskom odboru Europskih igara Baku 2015. na kojima će svakodnevno sakupljati praktična iskustva.

U razgovoru za Studentski.hr, hrvatski predstavnik otkrio nam je čime se sve bavi, kako je došao do Bakua i što ga očekuje tamo.

Za početak nam ispričaj put koji je prethodio diplomskom studiju u Bakuu.
Nakon gimnazije upisao sam Kineziološki fakultet budući da se od pete godine bavim karateom, a KIF mi je i jedini pružao mogućnost usmjeravanja sportskog menadžmenta kao usmjerenje diplomskog studija. U akademskoj godini 2012./13. bio sam na studentskoj razmjeni ERASMUS u Madridu. Nakon toga sam upisao doktorski studij Menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku zbog afiniteta ostvarivanja akademske karijere, tj. rada na fakultetu u području sportskog menadžmenta.


Na stranicama Hrvatskog olimpijskog odbora vidjeli smo da imaš puno aktivnosti. Čime se sve baviš?
Tijekom studija bio sam osnivač i potpredsjednik DRITE (udruga studenata Kineziologije u znanstveno stručnom radu), te sam dosad objavio 16 radova (što znanstvenih, što stručnih) i članak u časopisu OLIMP (službeni časopis HOO-a). S HOO-om sam surađivao na nekoliko projekata – u organizaciji 20. obljetnice HOO-a, organizaciji Velikog dana Hrvatskog sporta, te kao predavač i volonter na edukativnim radionicama HOO-a povodom obilježavanja dana Međunarodnog olipmijskog odbora. Osim toga, dobitnik sam natječaja Međunarodne Olimpijske Akademije u Ateni gdje sam sudjelovao na Skupu mladih sudionika (Young Participants Session) na temu Legacy gdje sam predstavljao Hrvatsku zajedno sa Barbarom Galić iz Splita. Također, dobitnik sam i natječaja Hrvatskog društva za ujedinjene narode, UN Akademija 2014 te nositelj diplome UN Akademije. Bio sam koordinator projekta Move Week Croatia 2013 koji je dio Now We Move kampanje, odnosno najvećeg projekta sportske rekreacije u Europi. Na tom projektu koordinatori smo bili ja i Nenad Borković s kojim sam osim što dijelim nerazdvojno prijateljstvo zajedno učio, radio i napredovao tijekom cijelog akademskog puta i ovim putem mu na tome od srca zahvaljujem.

Ipak, sve je započelo s karateom. Kako je izgledala tvoja igračka karijera?
Karate sam započeo trenirati u Karate Klubu Globus Čakovec, a dolaskom u Zagreb nastavio sam U KK Hrvatskom Dragovoljcu koji je bio sjajna potpora mom napredovanju. U karate karijeri od značajnih rezultata izdvajam nekoliko medalja na državnim natjecanjima u različitim kategorijama, nekoliko puta bio sam studentski prvak Hrvatske i prvak Grada Zagreba. Također, nekoliko godina sam bio i član Hrvatske reprezentacije za koju sam nastupio na mnogim međunarodnim natjecanjima.


Osim toga, predsjednik si i Kluba Albanskih studenata u Zagrebu.
Da, predsjednik sam udruge i jedan od inicijatora reaktivacije iste koja je desetak godina bila neaktivna. Klub okuplja pedesetak studentata albanske nacionalnosti, a u dosadašnjem djelovanju ostvarili smo nekoliko značajnih aktivnosti i projekata: prvi albaski studentski časopis u povijesti RH pod nazivom Vox Alumni, organizirali smo nekoliko tribina na temu Multikulturalnosti i prava nacionalnih manjina, organizirali smo Albanski dan glazbe i sporta te Dane albanske kulture, izveli smo dramu na albanskom jeziku u Kazalištu lutaka i Kopru (SLO) pod nazivom Dva pucnja u Parizu.


Trenutno su te sve aktivnosti u fazi mirovanja i okrećeš se studiranju u Bakuu. Kako je došlo do studija u Bakuu?
Na Graduate Exellence Programme prijavio sam se kada me kontaktirala Danira Bilić iz HOO-a s kojom sam uspostavio kontakte povodom sudjelovanja na Međunarodnoj Olimpijskoj akademiji u Grčkoj te suorganizacije projekata Olimpijskog odbora i akademije. HOO je htio poslati provjerenog predstavnika koji je već bio dobitnik nekih od natječaja HOO-a ili Hrvatske Olimp akademije. Također referentna pisma su u moje ime poslali predsjednik HOO-a Zlatko Mateša te ravnatelj Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Ceraj.

Alitiju želimo puno uspjeha na studiju i da nam svoja iskustva podijeli na Studentskom.hr.