LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
EUG 2024

Hrvatski studenti sportaši na Europskim sveučilišnim igrama osvojili čak 30 medalja!

U konkurenciji od čak 203 sveučilišta u Hrvatsku se vratilo čak petnaest europskih prvaka  u pojedinačnim i ekipnim sportovima, a Sveučilište u Zagrebu ukupno je najuspješnije  sveučilište na natjecanju. 

U konkurenciji od čak 203 sveučilišta u Hrvatsku se vratilo čak petnaest europskih prvaka  u pojedinačnim i ekipnim sportovima, a Sveučilište u Zagrebu ukupno je najuspješnije  sveučilište na natjecanju. 

Hrvatski sveučilišni reprezentativci od 12. do 24. srpnja 2024. godine natjecali su se na 7. EUSA-inim Europskim sveučilišnim igrama gdje su osvojili čak 30 medalja, čime je Hrvatska  kao država na igrama zauzela ukupno treće mjesto po broju odličja. Na najvećem  europskom sveučilišnom studentskom sportskom natjecanju koje je u Debrecenu i Miškolcu (Mađarska) okupilo više od 4 500 studenata iz 36 država, naši su reprezentativci nastupili u 17 sportova i disciplina, a sudjelovalo je više od 300 hrvatskih studenata sa sveučilišta u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. 

Od naših predstavnika najuspješniji su bili oni sa Sveučilišta u Zagrebu – u Lijepu Našu donijeli su čak 24 odličja (13 zlatnih, šest srebrnih i pet brončanih) čime su bili i najuspješnije sveučilište na natjecanju. Sveučilište u Splitu osvojilo je šest odličja  (dva zlatna, jedno srebrno te tri brončana) te su zauzeli jedanaesto mjesto – čime su dva naša sveučilišta pozicionirana u samom vrhu po rezultatskoj uspješnosti od čak  203 konkurentska sveučilišta. 

Izvrsna prilika za studente za steći novo iskustvo: PMF traži pomoć u organizaciji 6. Dana karijera



Ovogodišnje Igre donijele su nove europske prvakinje i prvake – stolnotenisačice Sveučilišta u Zagrebu osvojile su europsku titulu, reprezentativci Sveučilišta u Splitu ovogodišnji su europski prvaci u vaterpolu, a zbog iznimnih rezultata  predstavnici Sveučilišta u Zagrebu proglašeni su i ukupnim pobjednicima natjecanja u kickboxingu s čak deset odličja – šest zlatnih, tri srebrna i jedno brončano odličje, dok je zlato u istoj disciplini također osvojio i predstavnik Sveučilišta u Splitu. Uz ove iznimne rezultate važno je istaknuti i da su košarkaši i odbojkašice Sveučilišta u Zagrebu osvojili srebro, muška futsal-momčad broncu, a da su dvostruku broncu u rukometu na pijesku donijele i rukometašice i rukometaši. 

Međimurje ponosno na svoje sportske talente koji su ostvarili zavidne rezultate na međunarodnoj sceni


U Hrvatskoj se aktivnosti na području akademskog sporta nastavljaju već sljedećeg tjedna  kada u Splitu započinje FISU-ovo svjetsko sveučilišno prvenstvo u cheerleadingu, dok će  Zagreb krajem kolovoza ugostiti FISU-ov forum te Europsko sveučilišno veslačko prvenstvo. Sljedeće izdanje Europskih sveučilišnih igara održat će se 2026. godine u Salernu (Italija),  dok će 2028. godine domaćin ovom prestižnom akademskom natjecanju biti Split.  

Više detalja o natjecanju i rezultatima možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici Hrvatskog akademskog sportskog saveza.

IZVOR: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ
FOTO: HRVATSKI AKADEMSKI SPORTSKI SAVEZ