LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti kao jeftina radna snaga

Ususret sezoni: poslodavci traže ukidanje limita od 15 000 kuna za studente

U sklopu prijedloga porezne reforme, kojom bi se dodatno rasteretili troškovi rada, Hrvatska udruga poslodavca založila se i za povoljniji porezni tretman rada studenata.

U sklopu prijedloga porezne reforme, kojom bi se dodatno rasteretili troškovi rada, Hrvatska udruga poslodavca založila se i za povoljniji porezni tretman rada studenata.

U sklopu prijedloga porezne reforme, kojom bi se dodatno rasteretili troškovi rada, Hrvatska udruga poslodavca založila se i za povoljniji porezni tretman rada studenata, prenosi tportal.

Tijekom ljeta mnogi studenti odlaze na sezonu, a zarada na sezoni često prelazi nekoliko tisuća kuna. Uz zaradu tijekom godine i stipendije financirane iz privatnih izvora, nije teško zaraditi više od 15 000 kuna, limit koji je bitan studentima koji su roditeljima porezna olakšica. Na temelju djeteta kao uzdržavanog člana (a djecom se smatraju i mladi u sustavu obrazovanja i oni koji su iz njega izišli, ali nisu još zaposleni), roditelj ima pravo na osobni odbitak tijekom obračuna plaće. To znači da tijekom godine u kojoj na svojoj poreznoj kartici (PK) ima dijete kao uzdržavanog člana plaća manji porez. 
 
VEZANO: Zarada preko studentskog ugovora: Što kada prijeđem 15 000 kn?

No, kada student koji je roditelju uzdržavani član prijeđe zaradu od 15 000 kuna, smatra se da više ne može biti uzdržavani član pa je tada potrebno vratiti porez koji se tijekom godine nije odbijao od plaće. U limit od 15 000 kuna računa se zarada preko studentskog ugovora, stipendije financirane iz privatnih izvora, zarada preko ugovora o djelu ili autorskog ugovora (bruto iznos), kamate na štednju i ostali primici koji nisu navedeni u Članku 9. Zakona o porezu na dohodak.  

Poslodavci stoga ističu da je prag prihoda nakon kojeg se gubi porezna olakšica prenizak te da bi se njegovim podizanjem studenti potaknuli na veći radni angažman. Stoga predlažu da se prag podigne na 30.000 kuna, uz drugačiji tretman ako porezni obveznik (roditelj) ima više djece.

Inicijativu HUP-a podržava i predsjednik Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić te smatra da bi se većim angažmanom studenata u sezonskim poslovima u turizmu smanjila potreba za stranom radnom snagom.

– Predložili smo Vladi da se neoporeziva granica primitaka za uzdržavane članove podigne na 30.000 kuna. Smatramo da bi se na taj način aktivirao značajan broj ljudi na tržištu rada – poručuje Ostojić.

Ipak, iako bi, s obzirom na rast minimalne studentske satnice koja ove godine iznosi 29 kuna i 30 lipa, povećanje limita zarade studentima i njihovim roditelja dobro došlo, postavlja se pitanje u čijem je najboljem interesu povećanje takvog limita zarade. Naime, studenti koji rade preko studentskih ugovora poslodavcima su značajno jeftinija radna snaga nego zaposlenici čiji se radni status regulira drugim oblicima ugovora, što lako može ugroziti ostale radnike na tržištu rada, bilo tijekom sezone ili van sezone. S druge strane, studenti studentskim ugovorom nisu zaštićeni na način na koji su zaštićeni radnici koji rade preko drugih oblika ugovora – nemaju pravo na plaćeni godišnji odmor, nemaju pravo na radni staž, a ugovor im se može otkazati bez ikakve prethodne obavijesti. Nerijetka je pojava i iskorištavanje studenata, a kako se to ne bi događalo, važno je da studenti znaju svoja studentska radnička prava.

FOTO: PEXELS