LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Podaci Eurostata

Radne navike u Europi: evo gdje se radi najviše, a gdje najmanje?

Prosječni radni sati tjedno u Europi značajno variraju, pri čemu istočne zemlje rade najviše, dok sjeverne i zapadne zemlje imaju kraće radne tjedne, uz primjetne razlike ovisno o vrsti zaposlenja i spolu.

Prosječni radni sati tjedno u Europi značajno variraju, pri čemu istočne zemlje rade najviše, dok sjeverne i zapadne zemlje imaju kraće radne tjedne, uz primjetne razlike ovisno o vrsti zaposlenja i spolu.

Prosječni radni sati tjedno u Europi znatno se razlikuju među zemljama. Najnoviji podaci Eurostata, službenog statističkog ureda Europske unije, pokazuju zanimljive razlike u duljini radnog tjedna, pri čemu istočne zemlje prednjače po broju radnih sati, dok nordijske i zapadne zemlje imaju najkraće radne tjedne.
 

Istočne zemlje rade najviše


Istočne zemlje imaju najduže radne tjedne u Europi. Primjerice, u Grčkoj i Rumunjskoj prosječno se radi gotovo 40 sati tjedno, dok se u Turskoj, Crnoj Gori i Srbiji radni tjedan proteže i na više od 42 sata. Ove zemlje imaju među najdužim prosječnim radnim tjednima, što ukazuje na intenzivnu radnu kulturu. S druge strane Hrvatska, kao zemlja srednje Europe, stoji s prosjekom od 38,9 sati tjedno, što nije daleko manje od prosjeka istočnog dijela Europe.

Sve više zemalja Europske unije zabranjuje mobitele u školama, a ovo ministar Fuchs planira u Hrvatskoj


 

Sjeverne i zapadne zemlje s najkraćim radnim tjednima


Nasuprot istočnim zemljama, sjeverne i zapadne zemlje imaju kraće radne tjedne. Nizozemska prednjači s prosjekom od 32,4 radnih sati tjedno, dok Austrija, Norveška i Danska slijede s oko 34-35 sati. Ove zemlje također bilježe visok udio radnika na pola radnog vremena, što dodatno smanjuje prosjek.
 

Utjecaj zaposlenja na puno ili pola radnog vremena


Veliki broj građana EU starijih od 16 godina ne može si priuštiti odlazak na odmor, evo gdje stoji Hrvatska


Duljina radnog tjedna značajno ovisi o vrsti zaposlenja. Radnici zaposleni na puno radno vrijeme u prosjeku rade duže, dok oni koji rade na pola radnog vremena, osobito u zemljama s visokim udjelom takvih radnika, bilježe kraće radne tjedne. Na primjer, u Portugalu radnici na pola radnog vremena rade prosječno 17,8 sati tjedno, dok u Rumunjskoj taj broj doseže 27 sati.
 

Razlike među spolovima u radnim satima


Postoje i značajne razlike u radnim satima između muškaraca i žena. Muškarci u pravilu rade dulje od žena u svim europskim zemljama. U Nizozemskoj je ta razlika najveća i iznosi 8,5 sati tjedno, dok je u Bugarskoj razlika najmanja, svega 0,5 sati. Ove razlike ukazuju na razlike u radnim obrascima i rodnim ulogama u različitim zemljama.
IZVOR: EUROSTAT
FOTO: CANVA PRO / AYIDINMUTLU