LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Zagrebu

Na Pravnom fakultetu nakon izazovnog semestra slijedi povećanje cijene ECTS boda

Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu uložio je suspenzivni veto na odluku Fakultetskog vijeća o povećanju cijene po ECTS bodu sa 100 na 120 kuna.

Studentski zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu uložio je suspenzivni veto na odluku Fakultetskog vijeća o povećanju cijene po ECTS bodu sa 100 na 120 kuna.

Dok smo pisali o tome što je koji fakultet u Zagrebu odlučio učiniti kako bi pomogao svojim studentima, Studentski zbor Pravnog fakulteta danas je objavio da je na sjednici Fakultetskog vijeća kriomice izglasana odluka o povećanju cijene ECTS boda sa 100 na 120 kuna za izvanredne studente.
Vezano:
– Uprava je prijedlog izmjene u dokumentima (od otprilike 2000 stranica) poslala na takav način da nije bilo razumno očekivati da će on biti uočen. Također, sam način vođenja sjednice, koji nije sličio nijednoj ranijoj, otežao je raspravu jer sama promjena nije prezentirana na Fakultetskom vijeću od strane Uprave niti je Uprava obavijestila studentske predstavnike da takvo što planira. – navode studentski predstavnici.
Zbor je uložio suspenzivni veto pa se odluka stavlja izvan snage te će Vijeće tek za 8 dana ponovno odlučivati o spornom povećanju cijene ECTS boda, a u slučaju da veto ne bude uvažen spremni su na dalje akcije. Cijene za akademsku godinu 2019/2020. prikazane su u Odluci u nastavku:
 
Predstavnici su istaknuli još nekoliko problema:
  • rok za upis iznimno je kratak i predstavlja ozbiljan problem studentima koji su opravdano očekivali da će moći do kraja mjeseca uplatiti školarinu (kao i svake godine)
  • nekim studentima koji upisuju 5. godinu nisu upisane ocjene u Studomat zbog čega su ostali uskraćeni za predmete modula koji žele
  • nekolegijalni stav referade koja zabranjuje studentima da se javljaju s pitanjima oko upisa.
Za kraj su apelirali na sve studente da još ne uplaćuju školarinu i da prate obavijesti. Studentski će zbor vijećati i odlučiti koji su daljnji koraci, ali navode da za postizanje cilja i zaštitu prava moraju biti solidarni i držati se zajedno.
FOTO: MAJA ČIRJAK / STUDENTSKI.HR