LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VAŽNA OBAVIJEST!

SC upozorio studente da više ne koriste WeaPay za plaćanje u menzi! Studenti se pitaju što s novcima?

Ključno pitanje sada je kako će studenti povratiti svoja sredstva, a mnogi se pitaju postoji li pravni temelj za traženje povrata ili odštete u slučaju da tvrtka ne ispuni svoje obveze.

Ključno pitanje sada je kako će studenti povratiti svoja sredstva, a mnogi se pitaju postoji li pravni temelj za traženje povrata ili odštete u slučaju da tvrtka ne ispuni svoje obveze.

Studentski centar u Zagrebu objavio je kako aplikacija WeaPay više nije u funkciji unutar njihovog sustava zbog neispunjavanja ugovornih obveza od strane tvrtke WeaPay d.o.o. Mnogi studenti koji su svakodnevno koristili aplikaciju za plaćanje usluga u studentskim rmenzama i kafićima ostali su neugodno iznenađeni.

Prema obavijesti Studentskog centra, oni nisu vlasnici niti imaju nadzor nad aplikacijom, stoga ne mogu jamčiti za sredstva koja su studenti već uplatili putem aplikacije. Centar apelira na studente da izbjegavaju daljnje uplate dok se situacija ne riješi, no konkretni odgovori o sudbini već uplaćenih sredstava zasad izostaju.

 

„Studentski centar nije vlasnik aplikacije te ne upravlja sredstvima na njoj. Molimo studente da ne uplaćuju svoja financijska sredstva na WeaPay.”, kažu iz SC-a.


WeaPay d.o.o. je odgovorna za upravljanje financijama korisnika, no još nije jasno hoće li i kada studenti moći povući svoja sredstva. Ova neizvjesnost izazvala je brojne komentare i rasprave, uključujući pitanje studenta na Instagramu: „Što je sa sredstvima koja su već u aplikaciji?”. 

Prekid suradnje između Studentskog centra i aplikacije WeaPay potiče zabrinutost oko sigurnosti digitalnih platformi koje studenti svakodnevno koriste. Ključno pitanje sada je kako će studenti povratiti svoja sredstva, a mnogi se pitaju postoji li pravni temelj za traženje povrata ili odštete u slučaju da tvrtka ne ispuni svoje obveze. Dodatnu nesigurnost stvara mogućnost da sredstva ostanu u vlasništvu WeaPay-a, što dodatno brine korisnike.
 

SC reagirao tek nakon intervencije studentice


Popularna brza zagrebačka menza opet otvara svoja vrata


Jedan od najvećih problema jest taj što aplikacija nema funkcionalnost za povrat novca na studentske račune. Zbog toga su mnogi studenti ostali bez svojih sredstava, što je izazvalo zabrinutost u akademskoj zajednici.
 

„Aplikacija ne radi zadnjih tjedana, a danas mi je u SC menzi potvrđeno da ju niti neće vraćati.”, navodi jedna studentica.


Problemi su se pojavili već nekoliko tjedana, a tek danas je potvrđeno kako se aplikacija neće vraćati u upotrebu. Dodala je i kako su stotine, ako ne i tisuće studenata, uplatili novac koji sad ne mogu povratiti.

Nakon što je posjetila upravu Studentskog centra, studentici je rečeno da vlasnik aplikacije, Renato Bakša, ne odgovara na pozive ni mailove, što samo dodatno povećava neizvjesnost o mogućnosti povrata sredstava. 
 

„Što samo znači da studenti niti neće doći do svog novca,” zaključuje ona.


Tek nakon njene intervencije Studentski centar je službeno objavio da aplikacija više nije u funkciji i pozvao studente da ne uplaćuju novac.

Aplikacija za bezgotovinsko plaćanje u menzi i studentskim kafićima privremeno je izvan funkcije


 

WeaPay već dvije godine u velikim gubicima. Zašto je SC sklopio ugovor?


Prema podacima Poslovna.hr, tvrtka WeaPay d.o.o. je poslovala s velikim gubitkom u posljednje dvije godine. Tvrtka je 2023. godine ostvarila ukupni godišnji prihod od svega 4 380 eura, što predstavlja pad u odnosu na prethodnu godinu. Neto rezultat poslovanja iznosio je - 52 610 eura, a tvrtka nije povećavala broj zaposlenih, ostajući na jednom zaposleniku. Ovi podaci postavljaju pitanje zašto je Studentski centar sklopio ugovor s tvrtkom koja je već imala evidentne financijske poteškoće.

Ovaj prekid suradnje između Studentskog centra i WeaPay-a otvara šira pitanja o pouzdanosti aplikacija koje studenti koriste za svakodnevne financijske transakcije. Iako digitalne platforme postaju sve popularnije, ovaj slučaj podsjeća na važnost transparentnosti i sigurnosti u financijskim sustavima.

Pitanja o sudbini sredstava uplaćenih na aplikaciju još uvijek ostaju neriješena, a studenti s pravom traže pravne mehanizme za zaštitu svojih interesa. Za sada se studenti savjetuju da izbjegavaju uplate putem aplikacije, dok se očekuje reakcija WeaPay-a i potencijalna rješenja za one koji su već imali sredstva na platformi.
 
IZVOR: STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU
FOTO: FREEPIK / ILUSTRACIJA