LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Privremeni rezultati objavljeni 8. travnja, ali novaca još uvijek nema

MZOS razljutio studente neisplatom stipendija čak šest mjeseci nakon početka akademske godine

Studente već tjednima zanima kada će napokon biti objavljeni konačni rezultati te kada će im konačno biti uplaćen novac. No, iz MZOS-a dobivaju uvijek isti odgovor koji ih čini opravdano nezadovoljnima.

Studente već tjednima zanima kada će napokon biti objavljeni konačni rezultati te kada će im konačno biti uplaćen novac. No, iz MZOS-a dobivaju uvijek isti odgovor koji ih čini opravdano nezadovoljnima.

Prije gotovo mjesec dana došli su prvi privremeni rezultati natječaja za državnu stipendiju, ali novaca još uvijek nema. To je izazvalo veliku ljutnju kod studenata. Najviše dobitnika stipendije, njih 5154, dolazi iz kategorije E, a to su redoviti studenti slabijeg socijalno-ekonomskog statusa. 

S obzirom na njihov status, nikako im u prilog ne ide što su gotovo cijelu akademsku godinu bez stipendije koja je namijenjena kako bi im pomogla pri studiranju. Također, nevjerojatno zvuči i činjenica kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa raspisalo natječaj za stipendije tek 18. siječnja, što je više od tri mjeseca nakon početka akademske godine  

Privremeni rezultati natječaja stigli su 8. travnja, a novac će biti uplaćen tek nakon objave konačnih rezultata i potpisa ugovora, a niti jedno niti drugo još nije napravljeno jer se još obrađuju prigovori. Studente već tjednima zanima kada će napokon biti objavljeni konačni rezultati te kada će im konačno biti uplaćen novac. No, iz MZOS-a dobivaju uvijek isti default odgovor koji ih čini opravdano nezadovoljnima.

FOTO: Screenshot
 

– Smatram da bi državna stipendija trebala sjesti na naše račune najkasnije u prvom mjesecu jer je ona namijenjena studentima slabijeg imovinskog stanja. Ministarstvo bi se trebalo više posvetiti tome da već početkom akademske godine osigura studentima sredstva zajamčena stipendijom te na taj način omoguće minimalne uvjete za život. Teško je obiteljima koji imaju samo jedno dijete na fakultetu, a kamoli ne obitelji poput moje u kojoj sestra i ja studiramo, dok dvije mlađe sestre idu u osnovnu školu. Izrazito je teško na vrijeme obavljati zadatke na fakultetu i zarađivati za život. – kaže jedan student četvrte godine koji je želio ostati anoniman.

Budući da konkretnog odgovora od Ministarstva još uvijek nema, studenti, dobitnici stipendije, odlučili su se putem Facebook grupe Državna stipendija 2013./2014. dogovoriti o tome da svoje nezadovoljstvo iskažu u medijima:

– Nedavno sam pročitala da povodom Univerzijade Ministarstvo neće ustupiti ni dovoljno novca da se financira nastup naših sportaša na natjecanju te odbijaju svaki odgovor na pitanje posjeduju li taj novac. S obzirom na to da se radi o samo 65 eura po studentu natjecatelju i uplati od 3 milijuna kuna, teško je onda povjerovati da će skupiti minimalno 30 milijuna kuna koje su nam već trebali isplatiti do petog mjeseca. Primam državnu stipendiju već dugo, ali nikad se nije ovako otezalo. Rezultati bi obično došli krajem 1. mjeseca, dok bi novac počeo stizati u ožujku. To je isto prekasno, ali navikli smo se. Većina nas prima stipendiju na račun socijalnog statusa što znači da nam je novac potreban da bismo mogli normalno funkcionirati. Ovako smo prisiljeni raditi, a mnogi fakulteti nemaju za to razumijevanja. Dvoje mojih znanaca morali su pauzirati godinu jer jednostavno nisu mogli financirati sve troškove. – rekla je studentica pete godine

Konačno, studente zanima zašto moraju čekati ovoliko dugo na uplatu. Je li nekome u interesu da se ovoliko čeka, a također se brinu da im se ne dogodi isto što i s dobitnicima braniteljske stipendije kojima je prošle godine natječaj poništen. Ali od MZOS-a niti traga niti glasa pa se postavlja pitanje što ih sprječava da isto ponove sljedeće godine jer se očito na njihovo suosjećanje s onima koji su slabijeg socio-ekonomskog statusa ne može računati.