LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKTI

Studentsko hodočašće u Mariju Bistricu

Studentsko hodočašće u Mariju Bistricu - Studentski.hr

Hodočašće, kao tisućljetna tradicija kojom ljudi prinose svoje molitve i zahvale pred Boga, najbolji je način da studenti zahvale za sve darove koje su primili tijekom akademske godine , za sve položene ispite i stečeno znanje i iskustva, ali i da prinesu svoje molitve za sve buduće izazove koji ih u životu očekuju. Tako se, na inicijativu Udruge zagorskih studenata i Koordinacije studentskih zavičajnih udruga Sveučilišta u Zagrebu, pokrenuo projekt studentskog hodočašća koje bi baš studentima u Zagrebu mogla poslužiti za već prije navedene stvari.

2011. godine pokrenulo se prvo hodočašće. Četrnaest zavičajnih udruga su u suradnji sa župnikom iz Marije Bistrice, najvećeg hrvatskog nacionalnog svetišta i savršenog mjesta za hodočašće, organizirali hodočašće 8. svibnja. Samo je hodočašće bilo, između ostaloga, posvećeno hrvatskim generalima, Gotovini i Markaču (koji su u ono vrijeme još bili zatvorenici u Haagu). Misu je predvodio studentski kapelan don Damir Stojić, a inicijativa je popraćena vrlo lijepim odazivom studenata, s obzirom da je to bilo prvo hodočašće.

Ohrabreni uspjehom prvog, Udruga zagorskih studenata u suradnji s Koordinacijom studentskih zavičajnih udruga Sveučilišta u Zagrebu krenula je u organizaciju drugog studentskog hodočašća. Ovog puta ostvarena je i suradnja s Pastoralom mladih Zagrebačke nadbiskupije, a glavnu je misu 2. studentskog hodočašća, na vlastitu inicijativu, predvodio kardinal Josip Bozanić i tako svojom prisutnošću dao još jednu veću dimenziju ovom projektu.

Hodočašće održalo se 27. svibnja 2012. godine, na blagdan Duhova. Odaziv studenata se povećao pa su ovog puta sudjelovale 22 zavičajne udruge. U sklopu ovog hodočašća, snimljena je i prekrasna milenijska fotografija u obliku hrvatskog grba.
12. svibnja 2013. održalo se i treće studentsko hodočašće pod geslom „Da svi budu jedno“. U Mariji Bistrici se okupilo oko tisuću studenata i time potvrdilo da studentsko hodočašće ulazi u tradiciju. Misu je ponovo predvodio kardinal Josip Bozanić.

Predsjednik Udruge zagorskih studenata,
Josip Kramarić, najavio je kako će se i ove godine održati Studentsko hodočašće u Mariju Bistricu jer je projekt postao tradicija studenata Sveučilišta u Zagrebu, a svi znamo da tradiciju treba njegovati i održavati.

Tekst napisao: Jurica Gregurić