LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Norijada 2020.

FOTO: Brodski maturanti nisu odustali od svoje povorke; evo i što kažu o maturi

Raspitali smo se kako je protekla norijada u organizaciji maturanata u Slavonskom Brodu. Donosimo vam i neke od kostimiranih razreda pojedinih srednjih škola te izjave nekoliko optimističnih učenika o maturi i upisima na fakultet.

Raspitali smo se kako je protekla norijada u organizaciji maturanata u Slavonskom Brodu. Donosimo vam i neke od kostimiranih razreda pojedinih srednjih škola te izjave nekoliko optimističnih učenika o maturi i upisima na fakultet.

Maturanti 2019/2020. po mnogočemu su jedna od najzakinutijih generacija otkad je mature u Hrvatskoj. Prvobitno, oštećeni su štrajkom profesora zbog kojega su morali imati kojekakve nadoknade, a potom se pojavila i pandemija koronavirusa zbog koje od ožujka nisu vidjeli školske klupe. Jedan od aktualnijih problema bilo je i pristupanje pisanju izbornih predmeta na maturi koje je ministrica Divjak htjela izbaciti, a pod pritiskom javnosti ipak je popustila. Unatoč svemu tome, oni su odlučili obilježiti svoj dan završetka srednjoškolskog obrazovanja – brodski maturanti to su učinili na što sličniji način onom tradicionalnom.

Brodski su maturanti odveć poznati po kostimiranoj povorci koja svake godine pred kraj svibnja preuzme grad. Ove godine klasična norijada ne postoji, no svakako su htjeli obilježiti kraj jedne ere i ulazak u novu. Inicijativu Dominika Čeovića, maturanta Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu, potaknuli su mediji, građani i sami učenici te se povorka ipak održala – pridržavali su se svih sigurnosnih mjera. 

– Nezamislivo je završiti srednju školu bez proslave i već tradicionalne norijade, posebice jer su Brođani poznati po svojim kostimima. Kako su mjere ublažene, a dan prije norijade na javnom je mjestu dopušteno okupljanje do 800 ljudi, javno sam postavio status na Facebooku te ga poslao svim brodskim portalima. FB grupa Norijada 2020 broji oko 800 članova i dobio sam punu podršku kolega maturanata iz svih srednjih škola, kao i profesora i medija. Međutim, iz gradske je uprave stigao negativan odgovor. S policijom smo postigli dogovor kako će nas se rastjerati ako se ne budemo pridržavali sigurnosnih mjera. Tako sam i predložio da svatko preventivno kupi masku te da se održava razmak od nekoliko metara između svakog razreda. Sve je teklo glatko do Korza, gdje smo morali napraviti još jedan krug po dijelu grada kako bi se uklonio nastali čep. Nismo imali nikakvih problema, a sve su regulirali policajci i zaštitari. Do 23 sata provodili smo se na gradskoj šetnici ili Keju te kraj kazališno-koncertne dvorane, a kasnije nastavili u posve opuštenom stilu. – rekao nam je Dominik. 

Unatoč kratkom razdoblju koje su imali za pripremu, maturanti su se organizirali, obukli svoje kostime i ponosno razvili svoje razredne plakate. U fotogaleriji donosimo vam nekoliko razreda iz pojedinih brodskih srednjih škola – Ekonomsko-birotehničke škole, Gimnazije Matija Mesić, Medicinske škole Slavonski Brod te Srednje škole Matije Antuna Reljkovića i Tehničke škole Slavonski Brod.

Osim toga, maturantima smo uputili i dva važna pitanja: što očekuju od ispita na maturi, a što od upisa na fakultet te očekuju li i dalje moguće poteškoće?

– Evo, završili smo i srednju školu te nas ubrzo nakon toga već čekaju prvi ispiti državne mature. Sada bismo trebali još malo zagrijati stolicu da i to riješimo što je bolje moguće. Budući da je matura vrlo blizu, očekujem da će mi tih nekoliko sljedećih tjedana biti stresno. Ipak, tako su raspoređeni da prije i poslije ispita imamo nekoliko slobodnih dana, stoga mislim da ipak neće biti tako strašno kako se čini. Nadam se i da će upisi na fakultet proći bez nekakvih većih poteškoća. Sve u svemu, radujem se upisima na fakultet i novom periodu u svome životu! – rekla je Luna, maturantica Gimnazije Matija Mesić.

– Sama mi je matura blagi šok jer donedavno nisam znao niti hoću li je pisati ili ne; que sera – sera! Kao i kod svih noviteta (što je i ova matura, uz sve uvedene mjere), za očekivati je manje nejasnoće i povremenu nespretnost, no to nije ništa zbog čega bi matura iskliznula s tračnica. – kaže Leon, maturant Tehničke škole, smjera elektrotehničar. 

– Smatram da će ispiti na državnoj maturi biti u nekoj mjeri olakšani, ali da maturanti nisu dovoljno pripremljeni ne samo zbog situacije s virusom, već i zbog štrajka u prvom polugodištu. Besmisleno je pisati gradivo četvrtoga razreda na državnoj maturi! Prilikom upisa na faks mislim da neće biti nekih većih problema. Rezultati mature bit će općenito lošiji, ali mislim da neće biti većih problema. – izjavila je Magdalena, maturantica Gimnazije Matija Mesić.​​​​​ 

Sama po sebi, ova godina je bila dosta izazovna. Najprije je tu bio štrajk, iako se većina profesora trudila što kvalitetnije nadoknaditi propušteno gradivo. Potom je nastupila i online nastava. Trebalo je vremena da se priviknem na nju, no uz razumijevanje profesora i to sam uspjela, kao i moje školske kolege, riješiti. I evo, tu je sada matura! Iskreno se nadam da će sve dobro proći, iako je svakako prisutan i strah jer se ipak pišu ispiti koji su, može se reći, životno važni. Tijekom ove četiri godine stekla sam znanje te se nadam da ću uspjeti ostvariti svoj cilj i upisati željeni fakultet. No taj put k ostvarenju cilja ne mora zajamčeno proći glatko. Situacija s virusom uznemirila je ne samo mene, nego i mnoge maturante. Dugo sam bila u neizvjesnosti što će biti s ispitima, što s redovnim, a što s izbornim predmetima. I upravo je ta situacija unijela velik nemir u mene, a vjerujem i u ostale maturante. S vremenom se i to riješilo, a matura je pred vratima. Pokušavam povećati optimizam i vjeru u sebe i nekako sa strane staviti taj strah. Zaista se nadam da će na kraju, s ovim stavom, sve biti dobro! – izjavila je Ana, također maturantica Gimnazije Matija Mesić.

Ovi su optimistični mladi ljudi ipak izgurali do kraja svoje srednjoškolsko obrazovanje, iako se to dogodilo u vrlo neobičnim uvjetima. Propustili su mnogo, ali polako nadoknađuju – pripremaju se i uče za ispite koji su im prekretnica u životu, upisat će fakultete koje žele i imat će maturalnu zabavu, makar ona bila i u rujnu! Mi im želimo svu sreću i mnogo dobre volje!
FOTO: STUDENTSKI.HR / NIKOLINA VIDAKOVIĆ