LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROJEKTI

Edukacijski trening za nefonetičare - FonET

Edukacijski trening za nefonetičare - FonET - Studentski.hr
ksf.eufonija@ffzg.hr
091 794 3929

Studenti fonetike, znanosti o govore, nastoje promovirati vlastitu struku i primjenjivost znanja o fonetici u područjima svakodnevnog života. Upravo su to počeli postizati, među ostalim, i Edukacijskim treningom za fonetičare FonET-om koji se prvi puta održao u svibnju 2014. godine.

Studentima Sveučilišta u Zagrebu približavaju fonetiku kao znanost i struku te ukazaju na praktična znanja koja su im potrebna u njihovim strukama.

Program se izvodi tijekom dva dana, u obliku predavanja i radionica, u suradnji s nastavnicima Odjeka za fonetiku i gostujućim predavačima, iako većinu izvoditelja čine sami studenti svih godina studija fonetike. Upravo je takav pristup, „studenti uče studente“, posebnost ovog programa.

sudionici upoznati osnove nekoliko područja fonetike: akustičke, artikulacijske i psihoakustičke fonetike, anatomije sluha i razvoja govora, neverbalne komunikacije, ortoepije, ortofonije i retorike. Drugi dan osmišljen je kao praktična primjena tih znanja, kroz slobodan odabir ponuđenih radionica sudionici analiziraju posebne pojave i primjenjuju naučeno na vlastite vještine, primjerice javnog govora i argumentacije, a svi će sudjelovati u vježbama za glas i izgovor. Nove teme i dinamičan raspored omogućuju prošlogodišnjim sudionicima svojevrsnu nadogradnju stečenih znanja.

Znanja fonetike potrebna su nastavnicima i pravnicima u javnom govoru, računalnim lingvistima u računalnoj sintezi govora, odgajateljima pri promatranju dječjeg razvoja, budućim roditeljima… Studenti fonetike to prepoznaju i ovim si projektom grade buduće poslovne mogućnosti. Upoznavanje potencijalnih „klijenata“ povećava im vjerojatnost za budući rad s govornim profesionalcima, osobama sa slušnim oštećenjima ili s potrebom korekcije izgovora...

Projekt zasad izaziva pozitivne reakcije i pohvale svih sudionika, od kojih su neki i dalje u stalnom kontaktu sa studentima fonetike. Na taj način Edukacijski je trening za nefonetičare koristan i sudionicima i studentima predavačima – jedni će steći nova primjenjiva znanja, a drugi primijeniti postojeća znanja i razviti svoje buduće mogućnosti.

U akademskoj godini 2014/2015. studenti fonetike za Edukacijski trening za nefonetičare - FonET 2015. nagrađeni su posebnom Rektorovom nagradom.

Program će se održati tijekom početkom svibnja u prostorijama Filozofskog fakulteta u Zagrebu.