LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju

Intervju: Marjana Botić, gradska vijećnica koja je blokirala ulaz na sjednicu zbog COVID-potvrde

Razgovarali smo s vijećnicom Botić o COVID-potvrdama, slobodi, ali i teorijama zavjere. Vijećnica smatra da su COVID-potvrde puzajući državni udar u režiji Stožera i premijera, a iza reakcije na pandemiju stoji profit.

Razgovarali smo s vijećnicom Botić o COVID-potvrdama, slobodi, ali i teorijama zavjere. Vijećnica smatra da su COVID-potvrde puzajući državni udar u režiji Stožera i premijera, a iza reakcije na pandemiju stoji profit.

Marjana Botić, tajnica Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru i gradska vijećnica Grada Zadra, u četvrtak je bila upletena u neobičan incident. Naime, nije puštena na sjednicu Gradskog vijeća jer nije imala covid-potvrdu, nakon čega je stala na vrata i blokirala ulaz drugim vijećnicima dok i ona ne bude puštena. Na mjesto događaja došla je i policija, ali do kraja zasjedanja nisu uspjeli pustiti vijećnike SDP-a i Akcije mladih (čiji je član i Botić) na raspravu rebalansa proračuna. Razgovarali smo s vijećnicom da saznamo što stoji iza ovog neobičnog performansa.

Možete li nam ukratko opisati kako je došlo do incidenta, što se dogodilo?

Kada sam na sjednici Gradskog vijeća naišla na zatvorena vrata jer sam upozorila da nemam COVID-potvrdu, da je ne mogu pokazati iz tog razloga i garantirala da nisam zarazna niti da bih širila zarazne bolesti. Ja potvrdu mogu izvaditi, ali ona je trenutno uvedena mjerama koje je donijelo protuzakonito tijelo, a ta mjera nema nikakvo uporište u zakonu. Stoga, ne mogu pristati na nju. S druge strane, dolazimo u situaciju da bismo morali dodatno nagrizati ionako već nagrižen sustav javnog zdravstva testovima. To mi je suludo, ja sam covid preboljela.

Kažete da je potvrda protuzakonita. Ipak, trenutno su one propisane, tvrdite li da je to neustavno?

Mjeru nije donijela Vlada nego ju je prebacila Stožeru civilne zaštite. Taj, kao i svaki stožer, ustanovljuje se u trenutku izvanredne opasnosti što je Ustavni sud i potvrdio. Podsjećam da je korona počela u trećem mjesecu (2020, op.a.) ili ranije. Tad smo u medijima proglasili epidemiju, ona nikad nije proglašena u Narodnim novinama. Nakon toga, u skladu s Ustavom i njegovim člankom 88, ako neke mjere zadiru u građanska ili ljudska prava, one se nakon godinu dana moraju raspraviti: ako nisu raspravljene, ne vrijede. Jučer sam rekla da je na djelu puzajući državni udar koji provodi Stožer uz patronat premijera Plenkovića, također sam na nacionalnim televizijama upozorila da me nijedna institucija nije kontaktirala niti demantirala. To su bile ozbiljne riječi i ako to nije istina, ja bih za to trebala odgovarati.

Dakle, nemate potvrdu iz otpora prema sustavu ili ste antivakserica?

Niti jedno niti drugo. Ne vadim potvrdu jer je protuzakonita, to bi bilo kao da mogu legalno na tržištu kupovati heroin i koristiti ga. Mene trenutno štiti zakon o medicinskim pravima. Prema njemu i Zakonu o zaštiti podataka, nisam obavezna nikome govoriti o svom zdravstvenom statusu, što radim i koje medicinske zahvate provodim. Nevjerojatno mi je da država to provodi, kao što je rekao i predsjednik Republike. To su nepotrebne i štetne mjere koje produbljuju raskol u društvu, također su i protuzakonite. Dakle, ja ih smatram ekvivalentnima mogućnosti kupovanja heroina. Nije zakonita i radi probleme u društvu.

Profesor Marko Vučetić, predsjednik vaše koalicije i Gradskog vijeća rekao je samo „cijepite se” na kraju vijećanja. Hoćete li se povući iz Vijeća ako se bude inzistiralo na takvoj politici?

Mi svi kao gradski vijećnici, posebno mi nezavisni uključujući predsjednika, moramo odgovorno postupati prema svojim moralnim i ostalim načelima. Trebamo paziti i da u tome poštujemo prisegu koju smo dali na početku, da ćemo poštovati zakonitost i Ustav RH. Inače sam jedna od najaktivnijih vijećnica. Nije stvar istjerivanja pravde nego zakonitosti i omogućavanja rada vijeća i svih vijećnika ― pozvala sam predsjednika Vučetića i klubove zastupnika osim HDZ-a da iduću sjednicu organiziramo u Dvorani Višnjik. Onda bismo tamo mogli omogućiti da na toj bitnoj sjednici na kojoj će se govoriti o proračunu za iduću godinu budu prisutni i mediji. 

Treba li onima bez potvrde osigurati alternativni način glasanja?

Ja sam zatražila alternativni način sudjelovanja na sjednici putem Zooma, što mi je Marko Vučetić zamjerio. Smatram da već odavno nemamo nikakvih zdravstvenih ili drugih razloga da bismo sjednicu organizirali u posebnim uvjetima. Svi smo odgovorni ljudi, nitko neće raditi bioterorizam niti ugrožavati zdravlje drugih na sjednici. Moramo naći modalitet da se vratimo u normalu, a neka se pojačano štite bolesni ljudi i osjetljive skupine. Drugi nisu uopće ugroženi, nažalost tamo nastradaju šokantne i tužne iznimke.

Zagovarate slobodu izbora kod cijepljenja, ali trenutno je znanstveni konsenzus da necijepljeni teže obole i uzimaju mjesto u bolnici onima koji pate od drugih bolesti i nemaju taj izbor. Kako to riješiti?

Mislim da se korona, što je poražavajuće, koristi kao opravdanje ministra zdravstva i ministarstva za jako loše stanje u hrvatskom zdravstvu, koje je u takvom stanju bilo puno prije korone. Liste čekanja postojale su 10 godina prije covida, a one su poražavajuće za pacijente. Rješavale su se samo u kratkom periodu, nakon čega je došao katastrofalan HDZ-ov ministar Kujundžić, a nakon njega Beroš. Ministar bi se trebao baviti rješavanjem stanja u javnom zdravstvu koje je jako loše i zahtjevno i riješiti liste čekanja. Smrtnost od raka je višestruko veća od smrtnosti od covida, a od krvožilnih bolesti još i više. Jedna je bolest postala opravdanje za loš rad, izvlačenje novca i bogaćenje institucija koje uzimaju novac od testiranja. Na smrtnost od covida utječe opće zdravstveno stanje nacije.

U priopćenju za medije prije dva tjedna naveli ste da je pandemija „umjetno stvorena globalna kriza”. Što ste pod time mislili?

U globalnom događanju u kojem je Hrvatska jedan mali kotačić, mi smo odabrali lakši put u kojem ćemo se prilagoditi globalnim trendovima, i to onih zemalja koje su izabrale pomalo totalitaristička rješenja prisilnog cijepljenja. O tome se govori još od jučer na razini EU, što je velika promjena u odnosu na samo 9 mjeseci ranije kada je donesena direktiva Europske unije 2361 koja izričito kaže da cijepljenje (i tu spominje COVID-19) nikako ne smije biti prisilno i obavezno. Dakle, nalazimo se pod pritiskom velikih korporacija, prije svega Pfizera. EU bi trebala biti kolijevka slobode i građanske odgovornosti, a ne da postanemo totalitarno igralište – nažalost, iskustvo Drugog svjetskog rata nam je pokazalo koliko je mala razlika između demokracije i totalitarnog režima.

Ali neka cjepiva su već odavno uvedena kao obavezna. Smatrate li i njih totalitarizmom?

I ja sam primila ta cjepiva, a i moja djeca. Samo sam malo produžila vrijeme u kojem sam dala dječjem organizmu da se prilagodi. Cijepila sam ih njima jer sam procijenila da bi moje dijete, ukoliko bi dobilo dječju paralizu ili je prenijelo drugom, imalo velike šanse za dugotrajne posljedice. Ukratko, cijepila sam ih jer shvaćam da su te bolesti puno ozbiljnije od covida, koji je za djecu u velikoj veći slučajeva bezazlen.

Pričamo o legalitetu. Ako su druga cjepiva obavezna, zašto se i ovo ne bi moglo postaviti u zakonske okvire?

Ja sam i prije korone podržavala pravo na izbor, postoji dio građana koji nije cijepio svoju djecu ili su pod pritiskom, ali bilo bi neodgovorno oduzimati im djecu. Nalazimo se u zakonski sivoj zoni oko primjene obaveznog cijepljenja, ono je propisano ali nisu propisane sankcije ako ga izbjegnu. Smatram da sam ja prije 50 godina primila kvalitetnije cjepivo koje je bilo bolje proizvedeno u Imunološkom zavodu i da su moja djeca primila cjepivo lošije kvalitete iz zapadnih zemalja, koje također nije dovoljno testirano.

Ali ako roditelj ne cijepi dijete i ono dobije paralizu, tko je odgovoran za posljedice?

Nažalost, nije jasno definirano. Naravno da je svaki roditelj odgovoran za svoje dijete, ali nije propisano niti tko je odgovoran u drugoj situaciji posljedica cjepiva. I to ovih starih, koja su pravilno klinički testirana. Zamislite da kao roditelj cijepite dijete testnim pripravkom (budući da nije do kraja klinički ispitano) i da se nešto dogodi. Koga bih onda ja mogla optužiti?

Da se vratimo na Vašu tvrdnju da je ovo umjetno stvorena kriza. Smatrate li da je virus stvoren zbog nečijih interesa ili se to odnosilo na mjere?

Inače rijetko koristim bilo kakve zdravstvene usluge i ne mogu procijeniti gdje je ovaj virus stvoren, ali bojim se da to jesu igre velikih korporacija koje u njemu vide priliku za bogaćenje i to se upravo događa. Je li to zloupotreba prirodnog virusa ili onog koji je nastao umjetno u nekom laboratoriju, po meni ne mijenja situaciju. Ako netko zloupotrebljava što trenutno gori šuma i pljačka kuću, to je kao da je zapalio tu kuću. To su jednake razine zloće, neodgovornosti i zlobe i globalno na to ne bismo smjeli pristati.

Znači li to da je po vašem mišljenju virus namjerno stvoren ili proširen?

Mislim da se on globalno zloupotrijebio, jer se pod krinkom virusa pokušava uvesti kontrola građana. Trebamo raditi na tome da suzbijemo virus, a ne da kontroliramo ljude. Ja trenutno na poslu svojoj pročelnici, koja nije medicinski obrazovana kao ni ja, moram pokazivati nekakvu potvrdu koja mora javljati upravi da sam ja nešto formalno obavila. To nije moralno, zakonito ni dobro za zdravstvo. Ja se tome moram suprotstaviti.

Ali čiji bi proširenje virusa bio masterplan, većina svjetskih korporacija i ekonomija je pretrpjelo ogromne gubitke?

Uvijek postoji nasljeđivanje sustava, i tako sada jedna vrsta gospodarstva zamjenjuje drugu. O tome imam dovoljno znanja govoriti, proučavam to već godinama – nismo se razvili u smjeru društva dobrobiti nego divljeg neoliberalnog kapitalizma koji gleda profit kao vrhovno božanstvo. U tom smjeru, moguće je da su prihodi od fosilnih goriva, pomorskog prometa i trgovine pali jer ih preuzimaju korporacije koje mogu sebi garantirati korisnike ako provedu svoj naum. Ako će ovo cjepivo trebati nadopunjavati novim dozama, stvorili su trajne konzumente: ti trajni konzumenti su osuđeni na stalno nadopunjavanje vlastitog uništenog imuniteta umjetnim cjepivom. To je moguće, ali naravno da može biti i drugačije – nitko od nas to ne može znati, jer nije prošao minimalni rok od tri godine da bismo znali bilo koju dugoročnu posljedicu, koji je spominjala i Alemka Markotić. Globalno, postoji potreba za pravednijim ekonomskim sustavom koji bi omogućio povratak srednjeg sloja i spriječio stjecanje ogromnog bogatstva malog postotka svjetskog stanovništva dok drugi trpe. Pozivam sve da se bore protiv podjela u društvu i pokušaju ga učiniti pravednijim.

Dakle, smatrate da ipak iza svega stoji profit?

Da. U zapadnom svijetu koji diktira globalne procese postoji načelo follow the money, možete samo pogledati izvješća o enormnom povećanju bogatstva najbogatijih i o jako dobrim prinosima multinacionalnih farmaceutskih kompanija ― po tome možete zaključiti tko je profitirao i tko nameće takve trendove putem kupljenih medija, vlada, država i političara. Sve su to stvari koje smo već vidjeli i ne vidim zašto bi sada bilo drugačije nego prije dvije godine.

Kako će se situacija dalje razvijati ― ostaje vidjeti na idućem zasjedanju Vijeća.
FOTO: BORIS ABRAMOVIĆ/STUDENTSKI.HR