LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PRETRAGA PO KLJUČNOJ RIJEČI:
ljudska prava (48)

Počinje ljetna škola na kojoj će biti govora o prizivu savjesti, transrodnosti, koronavirusu i drugim temama

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava traje od 27. srpnja do 2. kolovoza u Šibeniku.

Kuća ljudskih prava: zabrinjava govor mržnje među mladima, studenti najugroženiji zbog troškova stanovanja

Na gotovo 100 stranica izvješća Kuće ljudskih prava Zagreb opisano je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2019. godine. Ukratko smo izdvojili ono što se direktno tiče mladih i studenata – od problema u obrazovanju, do problema marginaliziranih skupina mladih.

SSMH pokreće ciklus besplatnih online edukacija

Do 5. travnja zaprimaju se prijave za online edukaciju u najvećoj mjeri posvećenoj ljudskim pravima. Ona je ujedno i prvi korak u pridruživanju Svjetskom savezu mladih.

Uhićen i podvrgnut mučenjima student Patrick George Zaki – istraživač i aktivist za ljudska prava

Egipatskog studenta i aktivista optužuje se za poticanje protesta bez dozvole, ugrožavanje nacionalne sigurnosti lažnim vijestima na društvenim mrežama, pa čak i za promoviranje terorističkih djela navodno utemeljenim na njegovom radu i aktivizmu.

Prije 46 godina homoseksualnost uklonjena s popisa mentalnih bolesti

Na današnji dan 1973. godine homoseksualnost je javno lišena statusa mentalne bolesti, a homoseksualci etikete nemoralnih bolesnika.

Današnji datum smatra se prekretnicom u suvremenoj povijesti; evo i zašto

10. prosinca 1948. godine u Parizu objavljena je Opća deklaracija o ljudskim pravima. Prava propisana u njoj ugrađena su u temeljne pravne akte većine modernih država svijeta. 

Right2Move okupio 36 mladih iz Španjolske, Poljske i Hrvatske; proveli su dan kao migranti

U sklopu projekta Right2Move mladi Španjolci, Poljaci i Hrvati proveli su dan kao migranti, ali i različitim se aktivnostima pobliže upoznali s temama migracija i ljudskih prava.

SSMH potaknuo raspravu studenata prava i medicine o pobačaju, eutanaziji, palijativnoj skrbi

– Imati priliku u tjedan dana preispitati i izgraditi vlastite stavove, povezati se i kvalitetno diskutirati o bitnim životnim temama s otvorenim i vedrim ljudima, i to sve uz puno smijeha, zabave i pjesme u divnom okruženju grada Šibenika – može samo WYA Ljetna škola. – ističe Petra Jagarinec.

Pokrenut je virtualni alat za prijavu govora mržnje

Alat služi kako bi svaki pojedinac mogao prijaviti govor mržnje te kako bi se promicala demokratska načela na kojima se naše društvo temelji.

Otvorene prijave za Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava u Šibeniku

– Sudionicima ćemo prikazati i sadašnje bioetičke izazove, poput pobačaja, eutanazije, priziva savjesti, i izazove budućnosti, poput genetičkog inženjeringa, i potencijalne utjecaje na cjelokupno čovječanstvo. Predavanja će održati sveučilišni profesori te drugi stručnjaci i znanstvenici iz područja medicine, prava, filozofije, biologije, psihologije i srodnih struka. – poručuju iz SSMH-a.