LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Patentiran najpoznatiji obruč na svijetu

Prije 53 godine patentirana je igračka Hula-Hoop koja je postala popularna diljem svijeta. Prodaju je započela tvrtka Wham-O, a prodaje se još i danas.

Prije 53 godine patentirana je igračka Hula-Hoop koja je postala popularna diljem svijeta. Prodaju je započela tvrtka Wham-O, a prodaje se još i danas.

Hula-Hoop počela je proizvoditi tvrtka Wham-O 1958. godine diljem Amerike. Igračka je postala apsolutni hit pa ju je suosnivač tvrtke Arthur Spud Melin patentirao 5. ožujka 1963. godine Smatra se da je prodano oko 25 milijuna igrački samo u prva četiri mjeseca proizvodnje.

Tvrtku Wham-O osnovali su prijatelji Arthur Melin i Richard Knerr u Kalifoniji s ciljem prodaje praćke koju su konstruirali kako bi bacali meso sokolovima koje su lovili. Ime Wham-O dolazi od zvuka koji je ta praćka navodno proizvodila. Uskoro su počeli prodavati bumerange i drugu sportsku opremu, a prvi veliki uspjeh postigli su igračkom Frisbee.

Melin i Kerr dobili su inspiraciju za Hula-Hoop kad su vidjeli kako australska djeca vrte drveni obruč oko struka za vrijeme tjelesnog odgoja. Wham-O počela je zatim proizvoditi plastičnu verziju obruča pod nazivom Hula. Hula je zapravo ime havajskog plesa koji je poznat po izvijanju struka. Igračku su demonstrirali na igralištima Južne Kalifornije i od tada je započela Hula-Hoop manija.

Velika popularnost igračke nije bila dugog vijeka već je trajala svega nekoliko mjeseci. Međutim, želja za igračkom nikad nije posve nestala pa se prodaje još i danas diljem svijeta, a svako je dijete barem jednom zavrtilo Hula-Hoop oko struka.

Prema Ripley's Believe It or Not u travnju 2004. godine jedna umjetnica u Big Apple cirkusu u Bostonu istovremeno je zavrtila 100 obruča oko svog tijela, no taj rekord je kasnije bio oboren. Svake godine organiziraju se i natjecanja za vrtnju najvećeg obruča što prati i Guinnes World Records.

Nakon Hula-Hoopa Wham-O proizvela je brojne igračke koje su postale popularne diljem svijeta kao što su Superball, Water Wiggle, Silli String, Slip 'n' Slide i Hacky Sack. Danas postoje različite vrste, debljine i veličine Hula-Hoopa, a proizvode se i oni s raznim ukrasima te oni koji svijetle u mraku. Nastupi se izvode čak i s vatrenim obručima. Zanimljiv nastup sa svjetlećim obručima možete pogledati u videu. 

FOTO: PINTEREST