LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uoči promocije novog albuma u Tvornici

Intervju s High5-om: „Mi smo sasvim obični likovi koji preko vikenda lažu na mikrofon”

Album „Schengengang” neće sutra po prvi puta ugledati svjetlo dana, no zato će biti predstavljen u visokom sjaju. Veliki pogon Tvornice kulture bit će platforma za promociju novog albuma High5-a, (t)rap skupine koja možda nije dugi niz godina megapopularni na sceni, no zato rasturaju.

Album „Schengengang” neće sutra po prvi puta ugledati svjetlo dana, no zato će biti predstavljen u visokom sjaju. Veliki pogon Tvornice kulture bit će platforma za promociju novog albuma High5-a, (t)rap skupine koja možda nije dugi niz godina megapopularni na sceni, no zato rasturaju.

Svi koji će se sutra naći u Tvornici kulture, svjedočit će mrtvom kaosu. Kreatori kaosa bit će High5, zagrebački (t)raperi kojima će ovo biti prvi samostalni koncert u Velikom pogonu Tvornice i sjajan teren za predstavljanje novog albuma „Schengengang”

Prošla godina bila im je u znaku EP-a „Triestri”, njihovog prvog izdanja koji je proglašen najboljim albumom 2014. godine na nagradama Hip Hop Unityja, s odličnim stvarima „Iembi crnac”, „Cheez”„Doobie”, „Kaj kaje" i drugim. Ove godine repertoar na njihovim brutalnim koncertima bit će pojačan jednako vrhunskim stvarima s novog albuma, kao što su „Ivo Sanader”, „Žene Gazele”, „Katy Perry”, "+„FLXM” i druge. 

Sutrašnji koncert ekipi iz High5-a neće biti prvo predstavljanje albuma, no zasigurno će im to biti najjača promocija do sada. O novom albumu, sutrašnjem koncertu i još mnogim drugim stvarima popričali smo sa Snajperom, članom „Visoke petice” koji nikada ne dođe do riječi u intervjuima, pa nam je drago što smo ga sada izmaltretirali pitanjima.  

Za početak malo predstavljanje onima koji još nisu čuli za vas. Osim što ste brzo postali jedni od najboljih novih rap izviđača u Hrvatskoj (a i šire), što bacate hitove iz rukava, što fleksate..?

Radimo preko studentskog ugovora, završavamo fakultete, zarađujemo tu paricu na svakakve načine, jer u rapu ju nećemo dići, imamo više ili manje uspješne veze, Rade provodi vrijeme i žali se na sve i tako. Sasvim obični likovi koji preko vikenda lažu na mikrofon.

Predvodnici ste kolektiva 33 banda. Koja priča stoji iza toga broja, tko je sve dio te bande?

Nismo mi baš predvodnici kolektiva, moglo bi se reći da smo trenutno najeksponiraniji, ali 33 banda nema predvodnike. Banda je skup grupa i pojedinaca koji su povezani kroz prijateljstvo i glazbu te koji međusobno surađuju. Najpoznatiji članovi bande su High5, Kukus Klan i bore Balboa, uz produkcijski dio koji čine Deff Kluny iz Kukusa i Tr33z kojega čine Rade, Hladni i Uncle Denz, trojac koji potpisuje gotovu čitavu produkciju High5-a. Uncle Denza pokušavamo istrenirati da nam bude i stalni DJ na nastupima, ali moramo ga držati dalje od alkohola i žena :). Broj 33 u imenu bande vezan je za adresu na kojoj smo u samim počecima chillali (Ilica 33), a kada se priča proširila, 33 Banda postala je element prepoznavanja. Sada se već i publika počinje positovjećivati s 33 Bandom i flashaju naše gangsignove. Bando!

Reakcije na EP „Triestri bile su super, Ivo iz Dječaka prokomentirao je da je to nešto najbolje što je čuo, Vojko iz Kiše metaka i Dječaka je također pohvalio EP, kakve su reakcije na novi album „Schengengang?

Reakcije su odlične, ekipa je podržala Schengengang i već na prvom nastupu u Rijeci, tjedan dana nakon izdavanja albuma, repala je na naše tekstove. Znaš da im se svidjelo kad su nam tekstove znali bolje nego mi sami :). Zovu nas da nastupamo zapravo svaki vikend, tako da se i po tome da zaključiti da smo uspjeli ne razočarati one koji su nas već ranije slušali, a i pridobiti nove slušatelje. 

high5 2
 
izvor: Facebook
 
 

Zašto ime Schengengang? S kojim ste pjesmama s albuma najzadovoljniji, ako možete odabrati favorite?

A zašto ne Schengengang? U stvari, nismo znali kako bi nazvali ime albuma i na posljednjem je snimanju za album, na pjesmi „Pospi blunt”, jedan Žugin lajn zazvučao kao Schengengang i svidjelo nam se. I onda smo izmislili da je to zato jer nemamo granica. Što ćeš, lažemo i o imenu albuma. Lažni rap.

Na dodjeli nagrada u sklopu Hip Hop Unityja pokupili ste nagrade za najbolji live act, grupu i album godine, Žugi je dobio nagradu za MC-a godine Koliko vam znače te nagrade, jesu li vam pomogle u afirmaciji na rap sceni?

Znače nam kao potvrda da nešto dobro radimo i kao dokaz da nas publika smatra najboljim u navedenim kategorijama, budući da je publika glasala. Jesu li nam nagrade pomogle u afirmaciji na rap sceni? Nisu, već smo bili afirmirani, ali ovako možemo tražiti više parica za nastupe.

Koga bi izdvojio kao svjetle točke hrvatske rap scene? S kim bi voljeli surađivati?

Pa osim ostalih pripadnika 33 bande s kojima ionako surađujemo, definitivno Kiša metaka i Dječaci, s kojima su i započeti određeni projekti i nadamo se da će se pretvoriti u apsolutno osvajanje scene.

Da možete s bilo kim sa svjetske scene snimiti duet, na koga bi izbor pao?

Outkast, gucci Mane, Future, Lill Wayne, Celine Dion.

Koji bi koncert mogao izdvojiti kao najdraži, najkaotičniji..? Jeste li doživjeli kakav eksces od strane publike ili ga možda sami napravili?

Svaki koncert je eksces sam po sebi, ali najbolji bi možda bio ovaj posljednji zagrebački, u Tvornici s Prtee Bee Geeom, repati ispred hiljadu ljudi ipak ne možeš svaki dan. Inače, bilo je svega, gađala nas je ekipa sirom na Cheez, penju nam se na binu, a nekad pokušavaju i krasti mikrofone i repati umjesto nas, bude svega. Ako ne vjeruješ, dođi na koncert i uvjeri se. A dese se i hvalevrijedni afteri kao u Rijeci, Osijeku i Ljubljani.

Vidimo se na koncertu definitivno. Oduzima li vam bavljenje glazbom puno vremena, čime se inače bavite?

Uglavnom nam oduzima vikende radi gaža i/ili snimanja spotova, ali inače glazbi pristupamo kao hobiju, tako da ne dopuštamo da nam preotme život. Možda malo završavanje fakulteta kasni, ali inače svatko ima neki posao, manje više u struci i zarađuje nekim normalnim 9-17 tempom.

Oduvijek me zanimalo kakvo mišljenje imaju vaši roditelji o glazbi kakvom se bavite? Mogu zamisliti kakve bi grimase radili članovi moje obitelji da čuju stihove alla: „Nađem zlatnu žilu, pa ubodem to, maloj cuclam sisu kao lollypop :).

Podržavaju definitivno, evo sada u Tvornicu dolaze pojedini roditelji podržati uživo, ionako je njihova krivnja da im djeca snimaju takve pjesme :).

Prije godinu dana bili ste predgrupa Prti Bee Geeu u Tvornici, u petak ćete vi biti glavni akteri. Jeste li se nadali tako brzom usponu? Što se sprema za petak, što publika može očekivati?

Naravno da nismo očekivali da ćemo godinu dana nakon izbacivanja EP-a puniti Veliki pogon Tvornice, ali super da smo se podcijenili. Publika može očekivati MRTVI KAOS! Pozdrav Kizi Manjači.

Koji su daljnji planovi banda? Osim što ćete u petak napraviti mrtvi kaos..

Planovi su zaraditi prvi milijun, a zatim još koji, za stare dane. Nastupamo di nas pozovu i gdje se dogovorimo za uvjete i usput snimamo nove spotove i pjesme.

Za kraj, hiti neki über kul poziv za koncert u petak.

Dođite pliiz.

Ako vam ovaj razgovor nije dovoljno otkrio, dođite sutra u Veliki pogon Tvornice zafleksati s „visokom petorkom” i uvjeriti se koliko su moćni. U nastavku možete poslušati album „Schengengang”.

FOTO: FACEBOOK