LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Komentar Mirte Topljak

Varanje na ispitima: pojava koja se ne tiče onih na koje ne utječe ili problem oko kojeg se treba aktivirati?

Nedavno se u središtu pozornosti jedne Facebook grupe koja okuplja studente našla objava čiji autor osuđuje varanje na ispitima ili drugim obvezama jer mnogi u takvim grupama javno traže pomoć pri rješavanju zadataka. U nizu komentara, zabrinjavajuće je da se našlo onih kojima to ne predstavlja problem.

Nedavno se u središtu pozornosti jedne Facebook grupe koja okuplja studente našla objava čiji autor osuđuje varanje na ispitima ili drugim obvezama jer mnogi u takvim grupama javno traže pomoć pri rješavanju zadataka. U nizu komentara, zabrinjavajuće je da se našlo onih kojima to ne predstavlja problem.

Varanje na ispitima nije strana pojava u našem obrazovnom sustavu, a ne zaobilazi ni ispite na studiju. Osim na ispitima, vara se i pri izradi seminarskih i drugih radova pa su Facebook grupe koje okupljaju studente nerijetko pune ponude i potražnje za pisanje radova u zamjenu za novac.

Ta je česta pojava zapela za oko jednom od članova Facebook grupe Studentski dom „Stjepan Radić“ – „Sava“ koji je prošlog tjedna ondje napisao objavu u kojoj osuđuje navedeno ponašanje. Referirao se pritom na zahtjeve za rješavanje zadataka za koji su neki spremni platiti, a ima i onih koji čak očekuju takvu uslugu dobiti besplatno, no to nije središte njegove objave.

Nastavlja oštro osuđivati takve postupke ističući kako se tako čini medvjeđa usluga svim učenicima i studentima koji očekuju da će netko izvršavati školske i akademske obveze umjesto njih te kako je nepravedno prema onima koji naporno rade ne bi li pošteno stigli do ocjena. Navodi kako se i sam osjeća poput budale jer je učio za svoje ispite, a sad gleda kako mnogi prolaze, a da nisu otvorili knjigu. Osobito ga zabrinjava da na ispitu vara student medicine koji će jednoga dana operirati ljude. Zaključuje kako on nije savršen, ali kako smatra da bi studenti trebali biti jedan od stupova napretka društva, a ne, kako je naveo, varalice u povojima.

Očekivano, objava je izazvala niz komentara. Osim onih koji ga podržavaju, neki su umanjili problem šaleći se na račun onih koji plaćaju polaganje ispita i pisanje radova, a našlo se i onih koji su izrazili neslaganje te onih koji ga pozivaju da gleda svoja posla.

Vidljivo je kako pojedinim studentima nije problem javno podržati varanje na ispitima. Ima i onih koji vjeruju kako to nije njihov problem, točnije kako to nije ničiji problem osim one osobe koja vara, a vjerojatno misle da i njoj postane problem samo ako ju uhvate. Ovakvi stavovi povlače za sobom mnogo pitanja, od morala pojedinca do odgovornosti sustava za gledanje kroz prste tim pojedincima ili pak pokazivanje brojnim primjerima kako oni koji nepošteno dolaze do onoga što žele prolaze u našoj državi. Pitamo se i je li autor objave spreman napraviti dodatne korake kako bi spriječio nemoralno i protuzakonito ponašanje kojem je svjedočio ili će, još jednom, sve ostati na razini ogorčene objave i raznih komentara ispod nje. 

Komentar koji najviše zapinje za oko je onaj koji autoru objave poručuje neka gleda svoja posla i time svjedoči o spremnosti društva da, iako ne sudjeluje u protuzakonitim radnjama, učini nešto po tom pitanju. Mi potičemo studente na izražavanje problema s kojima se susreću i to ne samo onih koji izravno utječu na njih. Potičemo i na aktivaciju, uvjereni da djela govore više od riječi i da mogu potaknuti vidljivu i osjetnu promjenu koja ća pogodno djelovati i na one koji su problemom ugroženi i na sve ostale. Možda se to sada čini kao borba s vjetrenjačama i nema garancije da će se išta poboljšati, ali nema ni garancije da neće. 

FOTO: PIXABAY