LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
University of Southern California

Znanstvenici moždanim implantatima uspjeli poboljšati memoriju do 30%

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Južne Kalifornije napravio je značajan pomak u razvoju neuroznanosti otkrićem implantata mozga ili memorijske proteze koja bi mogla poboljšati ljudsku memoriju.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Južne Kalifornije napravio je značajan pomak u razvoju neuroznanosti otkrićem implantata mozga ili memorijske proteze koja bi mogla poboljšati ljudsku memoriju.

Svi bismo voljeli imati bolje pamćenje, a posebno ono vezano uz pamćenje gradiva za kolokvije ili prezentiranje na poslu. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Južne Kalifornije radio je baš na tome i napravio značajan pomak otkrićem implantata mozga ili memorijske proteze koja bi mogla poboljšati ljudsku memoriju, prema Business Insideru. Njihovi nalazi bili su predstavljeni u Društvu za neuroznanost koje se sastalo u Washingtonu.  

Uređaj koji su osmislili sastoji se od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebao bi oponašati način na koji prirodno obrađujemo sjećanja dajući male električne šokove hipokampusu – regiji mozga koja je povezana s učenjem i memorijom. Mali električni šokovi oponašaju normalne obrasce aktivnosti mozga i istraživači se nadaju da bi to moglo pomoći ljudima s poremećajima u pamćenju, kao što je demencija. Svakog od 20 volontera spojili su na elektrode te ih zatražili da sudjeluju u treninzima memorijskih igrica. Svakom su sudioniku prikazane slike u kratkoj prezentaciji, a zatim su se 75 sekundi kasnije morali prisjetiti onoga što su vidjeli. Istraživači su potom pregledali reakcije neurona u mozgovima sudionika kako bi zaključili koje su se regije aktivirale dok su se koristili sjećanjima.

– Pišemo kod neurona kako bismo poboljšali funkciju pamćenja – izjavio je za New Scientist Dong Song, izvanredni profesor Biomedicinskog fakulteta na Sveučilištu Južne Kalifornije i jedan od autora studije. – To nikad prije nije bilo učinjeno. –

U drugoj sesiji implantati su korišteni za poticanje tih specifičnih područja mozga mikro-električnim šokovima, a dobiveni su rezultati fascinirajući. Prema studiji, uređaj može poboljšati performanse na memorijskim testovima do 30%. Istraživači se nadaju da će se ovo nevjerojatno saznanje u budućnosti moći upotrijebiti kao alat za poboljšanje memorije, vida ili pokreta. Tko zna, možda će u budućnosti uz pomoć ovog uređaja učenje noć prije kolokvija zaista donijeti rezultate kakvima se uvijek nadamo.

FOTO: PINTEREST