Znanost iza tjestenine: dokazano vas čini sretnijima
Istraživači su otkrili da tjestenina izaziva jednaku sreću kao i glazba ili sport.
Istraživači su otkrili da tjestenina izaziva jednaku sreću kao i glazba ili sport.
Znanstvena istraživanja provedena od 1960-ih do današnjeg dana, uključujući studije objavljene u časopisu The Lancet Public Health, prepoznala su ulogu tjestenine u poticanju dobrog raspoloženja, zbog bogatstva triptofana i vitamina B, prenosi Wealth.
VEZANO: Kako je dužina putovanja do fakulteta ili posla povezana s depresijom?
Zašto je tjestenina uistinu comfort food?
U mediteranskim kulturama, tjestenina se često smatra comfort foodom. Tu reputaciju duguje prisutnosti aminokiselina L-fenilalanina i triptofana. Te aminokiseline poznate su po poticanju proizvodnje serotonina u mozgu.
Ugljikohidrati, značajna komponenta tjestenine, prepoznati su kao ključan faktor u povećanju proizvodnje serotonina. Konzumacija ugljikohidrata potiče otpuštanje inzulina, što potiče apsorpciju aminokiselina, uključujući triptofan, u mozak. Taj proces rezultira povećanim razinama serotonina, što dodatno pridonosi poboljšanju raspoloženja.
Istraživači su otkrili da tjestenina izaziva jednaku sreću kao i glazba ili sport. Stoga, sljedeći put kad budete uživali u ukusnom tanjuru tjestenine, znajte da ne uživate samo u dobrom okusu nego i u dozi dobrog raspoloženja!