LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Benefiti volontiranja u NGO sektoru

Zašto volontiramo? – volonterska strana priče

Ako ste se ikada pitali zašto se studenti često tijekom studija odluče za volontersku praksu, novinarke Studentskog.hr donose vam svoju perspektivu.

Ako ste se ikada pitali zašto se studenti često tijekom studija odluče za volontersku praksu, novinarke Studentskog.hr donose vam svoju perspektivu.

Volontiranje je nesebičan čin koji u biti ima veliku korist za pojedinca na razini osobnog rasta i razvitka. Takvom vrstom angažmana stječemo nova poznanstva, no napredujemo i na svojem karijernom putu. Priupitali smo naše kolege zašto oni volontiraju i kako im se to odražava na svakidašnjicu.


Vezano: Volontiranje olakšava put prema tržištu rada; evo kako je zakonski definirano


Mirta iz novinarskog tima rekla nam je kako joj je motiv bio stjecanje iskustva koje bi joj nakon završetka studija bilo vrijedno pri zapošljavanju. Također, dodala je, unatoč izlizanoj rečenici da je svako životno iskustvo vrijedno, da se ono ne mjeri nužno vidljivim postignućima, već nas čitav proces volontiranja u svakodnevnim, neprimjetnim stvarima oblikuje kao osobe i profesionalce. Volontersku praksu preporučila bi bez razmišljanja te nadodaje:

– Svi smo, vjerujem, kad se za nešto prijavljujemo i kad dođemo u novu sredinu sramežljivi i čini nam se kao da nikada nećemo profunkcionirati na zavidnoj razini. To se, naravno, brzo promijeni i sigurna sam da će mi volontiranje nedostajati kad budem odlazila s portala. Mnogi se pitaju kakvu će korist imati od volonterskog iskustva, pogotovo pri zapošljavanju. Nitko vam ne može garantirati da će jedno volontersko iskustvo nekom poslodavcu biti presudno da vas zaposli, ali vam također ne mogu reći da neće. Treba riskirati, uložiti vrijeme, trud i rad jer je, dugoročno gledano, plaća u obliku iskustva i poznanstava daleko vrednija od one novčane.

Svoje iskustvo s nama je podijelila i Ana koja volontira jer tako ima priliku za stjecanjem iskustva tijekom studiranja, učenjem novih stvari, a omogućuje joj i da upozna nove ljude, stvori kontakte, dođe u dodir s onim što je čeka nakon faksa. Smatra kako se svaki trud isplati pa tako i kad je tema volontiranje. Za nju iskustvo je, kao i znanje, nešto što joj nitko ne može oduzeti. Volontiranje je jedna od velikih prilika za svakog studenta, jer je dokaz da ste nešto radili i izvan faksa, da ste bili u doticaju sa svijetom koji vas čeka nakon diplome. Za sve buduće volontere poručila je: 

– Ne razmišljaj previše! Ako je to područje koje te zanima, prijavi se! Iskustvo koje te čeka, kakvo god ono u konačnici bilo, za tebe je uvijek vrednije nego sjediti doma!

Za Nikolinu prvo je iskustvo volontiranja bilo upravo na portalu Studentski.hr. Tada, kako kaže, nije imala pojma što je čeka, hoće li što naučiti ili hoće li uopće biti spremna na volontiranje jer zna da takav, usudi se reći, pothvat, traži mnogo vaše pozornosti, vremena i strpljenja. Znajući kakvo je trenutačno stanje na burzi rada što se tiče novinarstva, odlučila je učiniti sve kako bi si po završetku studija olakšala potragu za poslom. Iako se na početku uopće nije snalazila u cijeloj toj priči, jako joj je drago što je ostala. Složila se sa svojim kolegicama po pitanju vrijedi li volontirati te nadodala kako je na prvom mjestu to da imate priliku za osobno i profesionalno usavršavanje.

– Danas je sve više poslodavaca koji traže iskustvo, a uz akademske obveze na fakultetu, sumnjam da mnogo studenata ima priliku za stručnu praksu ili rad u struci (tijekom školovanja!). Osim što divno izgleda u životopisu pa će impresionirati poslodavca, dajem dio sebe zajednici. – rekla je Nikolina pozivajući sve da barem pokušaju.

Članak je dio serije Benefiti volontiranja u NGO sektoru u sklopu projekta JOB4ME – volontiranjem do posla, a za sadržaj je odgovoran isključivo Centar za razvoj mladih. Projekt provodi CERM u partnerstvu s Općinom Dubrava te uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 
FOTO: PIXABAY