LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ugrožene vrste

VIDEO: Spas snježnog leoparda, najljepše velike mačke našega planeta

U službenom izvještaju Unije za očuvanje prirode navedeno je da su snježni leopardi uklonjeni s liste ugroženih vrsta. Koliko jedinki snježnih leoparda danas postoji na svijetu i jesu li doista spašene, saznajte u nastavku.

U službenom izvještaju Unije za očuvanje prirode navedeno je da su snježni leopardi uklonjeni s liste ugroženih vrsta. Koliko jedinki snježnih leoparda danas postoji na svijetu i jesu li doista spašene, saznajte u nastavku.

Lutajući planinama na samom vrhu svijeta, snježni leopard upravo je dobio sretne vijesti. Naime, ove velike mačke više se ne nalaze na listi ugroženih vrsta, već je njihov status degradiran, odnosno promijenjen te one sada spadaju u kategoriju ranjivih vrsta. Službeno je to priopćenje koje se može vidjeti na mrežnim stranicama Union for Conservation of Nature's (IUCN). Podsjetimo, slična je situacija i s divovskom pandom koja već godinu dana također više nije na listi ugroženih vrsta.

Smatra se da danas postoji otprilike 4000 odraslih jedinki snježnih leoparda koji žive na Himalajama, što znači da više ne zadovoljavaju kriterije IUCN-a za ugroženi status. Unatoč dobrim vijestima, znanstvenici naglašavaju da to ne znači da je snježni leopard spašen i da ne postoje nikakve prijetnje za tu vrstu. Broj im još uvijek opada, ali ne tolikom brzinom kako je to nekoć bilo.

FOTO: Pixabay, Snježni leopard

Snježni je leopard na popis ugroženih vrsta stavljen 1970-ih godina. S obzirom na to da žive na vrlo nepristupačnim mjestima, ove je divlje mačke iznimno teško promatrati te se njihov broj procjenjuje otprilike svakih pet godina, i to s velikim naporima. Zahvaljujući razvoju tehnologije promatranja, znanstvenici su došli do zaključka da je broj snježnih leoparda zaista veći nego što se mislilo.

Da bi neka vrsta bila ugrožena, u divljini treba biti manje od 2500 jedinki i njihov broj treba brzo opadati. S obzirom na to da je broj snježnih leoparda gotovo dvostruko veći te vrlo sporo opada, nema razloga da ih se smatra ugroženom vrstom. Međutim, to ipak ne znači da je vrijeme za slavlje, već treba i dalje raditi na tome da njihov broj prestane opadati. Najveća je prijetnja snježnim leopardima lov zbog njihovog krzna. Također, klimatske promjene tjeraju ove mačke sve više i više u planine. Upravo je sada ključan trenutak za poduzimanje mjera za potpuni spas ove vrste.

videu možete pogledati kako izgleda život snježnog leoparda:

FOTO: PIXABAY