LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tajna uspjeha

VIDEO: Objašnjeno zašto udobnost uništava naše živote

Iz govora Billa Eckstroma, u kojem se dotaknuo onog što je zajedničko pričama o legendarnim ljudima, možemo zaključiti ponešto o tajni uspjeha.

Iz govora Billa Eckstroma, u kojem se dotaknuo onog što je zajedničko pričama o legendarnim ljudima, možemo zaključiti ponešto o tajni uspjeha.

Zašto je teško, ali neophodno pokrenuti se i izaći iz zone komfora? Zašto ne možemo poboljšati sebe i svoj život bez neudobnosti? Odgovore na ta pitanja dao je Bill Eckstrom na TED Talksu – TEDxUniversityofNevada, a mi ćemo ih rezimirati u nastavku.

Sve revolucionarne promjene na svijetu u kojem živimo, naime, dogodile su se nakon nečije neudobnosti. Primjerice, Susan B. Anthony, započinjući svoju borbu za ženska prava, izašla je iz svoje zone komfora, spremna na vrijeđanje, zlostavljanje i privođenje. Da u 19. stoljeću nije bilo takvih snažnih žena, upitno je bi li one ikada dobile prava koja imaju muškarci.

Slušajući priče o ovakvim legendarnim ljudima, jednu stvar zapažamo kao zajedničku svima – hrabra i neposustala borbaKonformisti pak čine većinu ljudske populacije i oni su njezin veliki problem. Države u kojima je konformizam ustaljen u pravilu su korumpiranije i siromašnije.

Počele su prijave za prvi rok državne mature - uvedena jedna promjenaU ovom kontekstu valja naglasiti da svi najbolji edukacijski sustavi na svijetu imaju jednu zajedničku točku – poticanje asertivnosti kod studenata i učenika. Asertivnost je osobina čovjeka koji je siguran u svoje stavove i može ih argumentirano obraniti imajući na umu vlastitu vrijednost i vrijednost svih oko njega. Takva ličnost nikada ne vrijeđa i ne ponaša se agresivno, već stoji na savršenom centru između pasivnosti i agresivnosti. Pritom zna što je za nju važno i što je njezina istina te se za nju neposustalo bori.

Iz svega rečenoga možemo zaključiti nešto o tajni uspjeha. Uspjeh i osobni rast ne dolaze iz udobnosti. Za njih je nužno progutati Freudov id koji teži obavljanju samo onoga što želimo ili fiziološki moramo te prelaženje u izazovniju zonu.

Koliko često bismo zapravo trebali mijenjati posteljinu?Biti zadovoljan sobom jako je teško bez postizanja onoga na što možemo biti ponosni. Ponos kao takav ne može biti ostvaren bez određene žrtve ili odrađivanja nečega što nije uspio baš svatko. Ostajanje u zoni komfora, iako prividno udobno i ugodno, vodi u depresiju i osjećaj besmisla. Na kraju dana, znamo da nitko nije dokučio smisao života i da ga svatko od nas mora odrediti za sebe. Odredite svoju svrhu i idite prema njoj bivajući zahvalni za svaki neugodan trenutak jer on vam pomaže da rastete.

Cijeli TED Talk možete pogledati u nastavku.

Novosti na mostarskom sveučilištu: zabrana pušenja na sveučilišnom prostoruFOTO: PIXABAY