LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Češće nego što mislite

Koliko često bismo zapravo trebali mijenjati posteljinu?

Na posteljinama se skupljaju razne bakterije kojima su za rast potrebne hrana, voda i toplina.

Na posteljinama se skupljaju razne bakterije kojima su za rast potrebne hrana, voda i toplina.

Mijenjanje posteljine jedan je od najgorih kućanskih poslova i onaj koji se često odgađa. Borba s plahtama i prekrivačima težak je posao. Iako se svima dogodi da istu posteljinu ostave malo duže nego što bi trebali, to može biti štetnije nego što mislite.
 

Kada je vrijeme za promjenu?

 

Bakterije koje se skupljaju na vašoj posteljini rast će otprilike dva tjedna, a nakon 14 dana na plahtama i pokrivačima skupit će se najveća količina. Tada je krajnje vrijeme da promijenite svoju posteljinu, prema ThisOldHouse.
 

„Četrnaest dana je vjerojatno vrijeme kad ćete htjeti promijeniti posteljinu. Ako ste netko tko ujutro prvo posprema krevet bez da vam se posteljina prozrači (ili se ne tuširate svaku večer prije spavanja), onda je najbolje da ih mijenjate malo češće  svakih sedam do deset dana.” – predlaže kaže Jason Tetro, zvani „The Germ Guy”, mikrobiolog iz Kanade i autor knjige „The Germ Files”.


Što se događa kada ne promijenite posteljinu?

 

„Ono što ljudi stvarno trebaju shvatiti je da smo svi mi hodajuće vreće mikroba. Svakog sata izbacit ćemo bakterije  a brojevi variraju, ali broje se u milijunima svakog sata.” – kaže Jason Tetro.


Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Microbiology otkriva da je najveća količina bakterijske kontaminacije na plahtama u području glave, prepona i nogu. Ako spavate na boku, vaš dah također može kontaminirati bakterije i tu stranu vaših plahti i jastučnica.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA