LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uljez na Antartici

VIDEO: Maleni robot živi s pingvinima na Antarktiku, šalje informacije znanstvenicima

Carskim pingvinima prijeti izumiranje.

Carskim pingvinima prijeti izumiranje.

Američki znanstvenici žele spasiti tisuće carskih pingvina koji se okupljaju na ledu zaljeva Atka na Antarktiku pa su poslali malog istraživačkog robota da živi s njima.

U Zagrebu će se uskoro voziti taksiji bez vozača


Robot pripada Oceanskoj instituciji Woods Hole iz Massachusettsa u Americi, visok je jedan metar, vrti se po tundri i skuplja informacije koje zatim šalje znanstvenicima. Znanstvenici pokušavaju minimizirati utjecaj robotove prisutnosti među životinjama tako da carski pingvini nisu ni svjesni da je među njima uljez, prenosi Telegram.

KBC Split ima novog „zaposlenika" po imenu Hugo


O carskim pingvinima se malo zna jer Antarktik nije lako pristupačan. Na kopnu nema grabežljivaca koji bi ih mogao ugroziti, ali im je klimatska kriza najveći neprijatelj. S obzirom na globalno zatopljenje koje dovodi do otapanja leda na Antarktiku, 98 posto populacije carskih pingvina moglo bi nestati do 2100. godine, prenosi CNN.

Topljenje leda na Antarktici oduzelo život mladunčadi carskog pingvina


Ova vrsta pingvina idealna je za proučavanje jer rano mogu pokazati ako nešto nije u redu, stoga ih znanstvenici često proučavaju kako bi uvidjeli utjecaje klimatskih problema na Antarktiku.
 
FOTO: PEXELS