LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Klinika za kirurgiju

KBC Split ima novog „zaposlenika" po imenu Hugo

U početku će Hugo asistirati u dvije operacije dnevno, ovisno o kompliciranosti zahvata.

U početku će Hugo asistirati u dvije operacije dnevno, ovisno o kompliciranosti zahvata.

Klinika za kirurgiju KBC-a Split dočekala je početak tjedna s povijesnim trenutkom u medicinskoj tehnologiji - robot Hugo RAS stigao je kao prvi robot asistent za operacije u Hrvatskoj. Vrijedan 5,6 milijuna eura, Hugo će pridonijeti naprednim minimalno invazivnim operacijama, a očekuje se da će poboljšati ishode liječenja, posebno za najteže slučajeve, prenosi Hina.
 


VEZANO: Nove inovacije u medicini: flaster-cjepiva


 

Robotska asistencija u kompleksnijim zahvatima


Sustav za robotsku kirurgiju brzo je instaliran, kalibriran i testiran, a medicinsko osoblje trenutno prolazi kroz intenzivan program osposobljavanja za rad s robotom. Prve operacije koje će uključivati Huga planiraju se za ožujak sljedeće godine.

Pročelnik Klinike za kirurgiju KBC-a Split, Zdravko Perko, za Hinu je istaknuo da će Hugo omogućiti izvođenje preciznih operacija u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. Unapređenje operacijskih zahvata očekuje se zahvaljujući robotskoj asistenciji, čime će kirurzi moći izvoditi i kompleksnije zahvate.
 

„Operirat ćemo u području abdominalne, torakalne, urološke i ginekološke kirurgije. Robot puno znači ne samo našoj klinici već cijeloj bolnici u kojoj će se unaprijediti operacijski zahvati. I dalje će operirati kirurg, no uz pomoć Huga, odnosno robotski asistirane kirurgije, operacije će biti preciznije i moći će se izvoditi i kompliciraniji zahvati", objasnio je Perko.


U početku će Hugo asistirati u dvije operacije dnevno, ovisno o kompliciranosti zahvata. Kroz naredne mjesece, dvanaest članova medicinskog osoblja proći će obuku kako bi postali stručnjaci za rad s ovom naprednom tehnologijom. Hugo se trenutno nalazi u operacijskoj dvorani, dok se vježbe odvijaju putem konzole koja prikazuje virtualne situacije.

Nakon virtualnih vježbi, medicinsko osoblje će proći kroz faze obuke koje uključuju operacije na modelima uz podršku iskusnih liječnika, a očekuje se da će potpuna samostalnost u operacijama biti postignuta unutar šest mjeseci.

FOTO: FOTO: KBC SPLIT