LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Potresna događanja

Topljenje leda na Antarktici oduzelo život mladunčadi carskog pingvina

Znanstvenici su utvrdili da vjerojatno nije preživjelo niti jedno mladunče carskog pingvina u nekoliko kolonija.

Znanstvenici su utvrdili da vjerojatno nije preživjelo niti jedno mladunče carskog pingvina u nekoliko kolonija.

Na Antarktici prošle godine zabilježene su povijesno niske razine leda koje su dovele do toga da u četirima od pet kolonija pingvina, vjerojatno niti jedno mladunče nije preživjelo. Istraživači iz British Antarctic Surveya tvrde da takav rekordan gubitak morskog leda na Antarktici znatno utječe na opstanak carskih pingvina, prenosi Hina.

Pomoću satelitskih snimaka regije u blizini Bellingshausenova mora utvrđen je stopostotni gubitak koncentracije leda u regiji. Topljenje leda prije no što su pingvini razvili vodootporno perje uzrokovalo je pomor za njih više od 9000.
 

Nikada nismo vidjeli da se carski pingvini nisu uspjeli razmnožavati, u ovoj mjeri, u jednoj sezoni, ispričao je glavni autor istraživanja, Peter Fretwell, prema Hini.


U budućnosti toplije klime carski pingvini ne mogu opstati zbog sve učestalijeg nestajanja leda. Od izrazite je važnosti da led na kojem se pingvini razmnožavaju ostane stabilan između travnja i siječnja zato što se carski pingvini razmnožavaju od kraja ožujka do travnja i polažu jaja od svibnja do lipnja. 

Znanstvenici predviđaju da će ovim tempom porasta globalnog zatopljenja više od 90 posto kolonija carskih pingvina možda izumrijeti do kraja stoljeća.
FOTO: PIXABAY