LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nepopularna psihologija

Tim mladih psihologa analizira glazbu

Kroz dublju analizu glazbe, poručuju mladi psiholozi, moguće je navesti širu publiku na razmišljanje o ovim važnim problemima i iskoristiti glazbu kao put prema destigmatizaciji psihičkih poremećaja i narušenom mentalnom zdravlju.

Kroz dublju analizu glazbe, poručuju mladi psiholozi, moguće je navesti širu publiku na razmišljanje o ovim važnim problemima i iskoristiti glazbu kao put prema destigmatizaciji psihičkih poremećaja i narušenom mentalnom zdravlju.

U sklopu projekta Nepopularna psihologija iza koje stoji tim mladih psihologa pokreće se analiza psihologije u podlozi poznatih pjesama.

– Većina psiholoških istraživanja o glazbi bazira se na psihofizici i neuroznanosti. Međutim, kroz kvalitativnu analizu glazbe možemo učiti mnogo više od percepcije i osjeta, poput tema o mentalnom zdravlju, nošenju s traumatskim iskustvima, utjecaju psihoaktivnih tvari, vršnjačkom nasilju, seksualnosti... Kroz analizu tekstova, videospotova i biografija poznatih glazbenika i njihovih pjesama, dobili smo vrijedne podatke o navedenim temama koje mnogima na prvo slušanje promaknu. U članku su analizirane Jeremy Peal Jama koja govori o problemu vršnjačkog nasilja i suicida, Hozierov Take me to church koji problematizira odnos javnosti prema (homo)seksualnosti, Mad as a Hatter od Larkin Poe koja govori o shizofreniji te Master of puppets od Metallice koja govori o ovisnosti. – poručuju mladi psiholozi. 

Kroz dublju analizu glazbe i njenu popularizaciju, dodaju, moguće je navesti širu publiku na razmišljanje o ovim važnim problemima i iskoristiti glazbu kao put prema destigmatizaciji psihičkih poremećaja i narušenom mentalnom zdravlju.

– S veseljem najavljujemo kako je ovo tek prvi set pjesama od niza planiranih koje će se u seriji članaka Psihologija u glazbi na Nepopularnoj psihologiji analizirati.

Nepopularnoj psihologiji cilj je popularizacija psihologije i srodnih znanosti u skladu s načelima i integritetom struke. Projekt je pokrenut početkom 2018. godine u obliku Facebook stranice. Nakon nekog vremena, širi se tim autora te kreće sa sadržajem na Instagramu i službenom webu. Uz sumiranje izvornih znanstvenih članaka, sadržaj se odnosi i na objašnjavanje raznih fenomena iz domene psihologije te na promociju rada studenata psihologije koji kroz svoje udruge organiziraju mnoštvo događanja.

– Tim Nepopularne psihologije nastoji promicati znanost i drugim kanalima poput volontiranja i aktivnosti u lokalnoj zajednici. U tom kontekstu imali smo priliku surađivati sa Sveučilištima te građanskim udrugama putem održavanja pozvanih i javnih predavanja. – dodaju predstavnici.

FOTO: PIXABAY