LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Primjeri neravnopravnosti

Studentica s Harvarda: „Auti nisu rađeni za žene, mobiteli nisu dizajnirani za žene!”

Izdvajamo nekoliko primjera kojima Karly Hou na Twitteru pokušava dokazati postojanje neravnopravnosti među spolovima.

Izdvajamo nekoliko primjera kojima Karly Hou na Twitteru pokušava dokazati postojanje neravnopravnosti među spolovima.

Karly Hou, studentica druge godine računarstva, matematike i ekonomije na Harvardu, objavom na Twitteru privukla je značajnu pažnju. Naime, u njoj se osvrnula na (ne)ravnopravnost spolova, pri čemu je istaknula da je mnogo toga osmišljeno da bude korisno i ugodno muškarcima – navela je par primjera, javlja Index

Izdvajamo neke od njih:

–  Auti nisu rađeni za žene. Dugi niz godina testne lutke modelirane su prema prosječnom muškom tijelu, što znači da su vozačice imale 47% veće šanse za zadobivanje ozbiljnih ozljeda nego vozači. Čak su i danas ženske testne lutke samo manje muške testne lutke, a to ne znači da se vodi računa o središtu mase, različitom rasporedu organa i slično. 

– Osobna zaštitna oprema nije rađena za žene. Kute, zaštitne naočale i čizme su prevelike za ženska tijela, a prevelika oprema znači nespretnost u, primjerice, laboratoriju s opasnim tvarima ili opasnost da kuta zapne u pokretne dijelove strojeva. 

– Mobiteli nisu dizajnirani za žene. Ekrani postaju sve veći i veći, a ženama je sve teže i teže obuhvatiti ih šakom koja je manja nego u muškaraca. 

– Muški i ženski zahodi imaju uglavnom jednaku površinu unatoč različitim potrebama korisnika. Ženama treba 2 do 3 puta dulje da obave nuždu, što automatski znači da će i redovi za ženski wc uvijek biti dulji. 

–  Muškarci i žene obolijevaju od srčanih bolesti u jednakim omjerima, ali umjetna srca prevelika su za ženski prsni koš, što znači da će lakše doći do komplikacija.

FOTO: UNSPLASH