LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Tvrtkom Pleićem

Student s Cvjetnog sa 125 tisuća kuna u džepu

Sa smiješkom i u jednom dahu rekao je da bi odustao i da su mu dali da kronološki poreda članove svoje obitelji jer je i sa 125 tisuća kuna i više nego zadovoljan i to je „12 i po puta više nego što je očekivao da može napravit'“ te se zahvalio na ponudi.

Sa smiješkom i u jednom dahu rekao je da bi odustao i da su mu dali da kronološki poreda članove svoje obitelji jer je i sa 125 tisuća kuna i više nego zadovoljan i to je „12 i po puta više nego što je očekivao da može napravit'“ te se zahvalio na ponudi.

Sigurni smo kako vas u zadnjih nekoliko dana ime Tvrtko asocira samo na jedno – na simpatičnog studenta koji je prije koji dan osvojio 125 tisuća kuna u kvizu Šifra. Uspjeli smo doći do njega i saznati što se sve događalo u glavi ovog zagrebačkog studenta povijesti i geografije koji je u veliki grad došao iz Donjeg Miholjca. Iako je nama na snimci na početku svoje igre zbog svoje nemirne noge izgledao poprilično nervozno, odmah nas je demantirao. Rekao nam je kako u početku uopće nije bio nervozan.

Tvrtko s obitelji, FOTO: Facebook

Njegova nemirna noga nešto je što je uvijek prisutno kod njega, otkriva nam. Pravu tremu imao je u drugom krugu, kada je svjesno išao na prva tri promašena odgovora. Kako kaže, ni sam ne zna je li to bila hrabrost ili ludost, no uspio je to sam riješiti – Gibonnija logikom i intuicijom, zlato u Dobrom poslu u Italiji intuicijom, a Buzet i Hum uspio je povezati kada si je u glavi posložio kartu Istre. Ostatak je, kaže, prilično bez treme odradio. Na pitanje na što je mislio kad se Lokas zaustavio na otkrivanju radi li se o točnom ili netočnom odgovoru kada je u pitanju bila općina s najmanjim gradom na svijetu te se nagnuo rukama na stol i imao onaj zabrinut pogled, odgovorio je u svom stilu:

– Mislio sam si: stari moj, ako se obrukaš na geografskom pitanju, na faks ne ideš dok ne ispucaš sve izostanke koje imaš, a dotad će svi zaboraviti. –

Otvoriti zadatak od pola milijuna kuna. Da, pola milijuna kuna. Mnogi si ne mogu uopće zamisliti tako apstraktnu svotu novca. Tvrtko nam otkriva kako u tom trenu nije ništa osjećao jer nije bio svjestan. Kaže, zna samo da je pomislio da se to ne događa. U pauzi je tražio da mu donesu vodu jer su mu usta presušila od šoka što je Kafeljnikov točan i što je došao do 125 tisuća kuna. Jedan od najzanimljivih dijelova u cijelom Tvrtkovom nastupu bio je nakon što ga je Lokas pitao ide li dalje. Iako bi vjerojatno većina očekivala da će reći da ili teška srca odustati, oduševio je publiku. Sa smiješkom i u jednom dahu rekao je da bi odustao i da su mu dali da kronološki poreda članove svoje obitelji jer je i sa 125 tisuća kuna i više nego zadovoljan i to je 12 i po puta više nego što je očekivao da može napravit'“ te se zahvalio na ponudi.

– Dok nisam krenuo na kvizove po televiziji, često sam si mislio vidi ga/nju kako ovo ne zna. Međutim, kad dođete tamo, upale se reflektori, u jednom trenu su sve kamere uperene u tebe, sto misli ti se vrzma po glavi, nije uopće jednostavno. Tim više kad znaš da, ako pogriješiš, kući ideš s nula kuna, a imaš u džepu 125 tisuća. A kada imate to u glavi, jednostavno ne možete suvislo razmišljati. –

Da bi otvorio pitanje od pola milijuna kuna, Tvrtko je morao napraviti šifru koja je bila vezana za članove kultnih Beatlesa. Zadatak je bio poredati članove Beatlesa s naslovnice albuma slijeva nadesno na onoj megapopularnoj zebri. U svega nekoliko sekundi stisnuo je gumbe redom – 1, 2, 3, 4, 5. Sama sam kraj emisije pregledala nekoliko puta ne bih li pročitala Tvrtku s usana što je rekao voditelju jer mi se učinilo kako mu je rekao da je znao odgovor.

– Znao sam da je Lennon prvi, a Harrison zadnji. Znao sam i da je McCartney bos, ali nisam bio sto posto siguran da je treći – on i Ringo mi nisu bili u glavi sto posto gdje su, ali mislim da bih ih tako poslagao. Međutim, lako je biti general nakon bitke. 

Na početku ovog relativno novog kviza, kada natjecatelj sjedne u svoju stolicu, prije samog početka čitanja pitanja, na zidu se pojavljuju fotografije koje natjecatelj sam izabere da budu prikazane. Na prvoj slici Tvrtko je s obitelji i kolegom Vedranom Glasnovićem na dodjeli Rektorove nagrade. Na drugoj je s bratićem s kojim je oduvijek povezan, a trenutno studira u Engleskoj. Na kraju je prikazan video njegovog cimera s porukom podrške. Otkrio nam je kako su mu oba bratića u Engleskoj i oba su ponosna, baš kao i roditelji, brat, baka i ostali članovi obitelji.

Tvrtko s kumom, FOTO: Facebook

Tvrtku ovo nije prvi kviz po kojem ga može znati šira javnost. Naime, dva puta sudjelovao je i u Potjeri. Prvi put, prisjeća se, u veljači 2014, a drugi put u studenom prošle godine Prvi put za 5 sekundi izgubili su od Morane 130 tisuća kuna njih dvojica, a drugi put njih četvorica prekinula su Krešin dvomjesečni niz bez izgubljene završne potjere za 70 tisuća kuna. Ako se u obzir uzme trema u Potjeri i Šifri, kaže da je veću tremu definitivno imao u Potjeri, pogotovo prvo snimanje.

– U Potjeri ti ovisiš o drugima, drugi ovise o tebi, možeš pokazati zavidno znanje, a lovac može biti u odličnoj formi i na kraju ništa ne osvojiš. Volio bih reći da je jako lijepo osvojiti novac, ali mislim da je još ljepše kada znaš da si bio uspješan. Međutim, uspjeh se ionako promatra kroz pobjedu ili poraz, zar ne? –

Na kraju Šifre otkrio je kako će novac iskoristiti za obrazovanje i putovanje u prekooceanske zemlje, što mu je već duže vrijeme velika želja. Novac iz Potjere mu je, otkriva nam, sjeo u vrijeme božićno-novogodišnjih blagdana. Dio novca potrošio je na poklone, dio na izlaske, dio na obnovu garderobe i dio za puno lagodniji studentski život naredna dva mjeseca.

Kvizovi su ga počeli zanimati još kao klinca kada je pratio Tko želi biti milijunaš? i Najslabiju kariku. Sjeća se da je tatu prijavio telefonski i, s obzirom na to da tata nikad nije bio sklon pojavi na televiziji, nije bio oduševljen što ga je prijavio, iako Tvrtko i dalje smatra da je tata izuzetan materijal za kvizove. U šestom je pak razredu sudjelovao i pobijedio u svima nam poznatoj Učilici. Sukladno tome kaže kako su svi temelji za kvizaški interes postavljeni uz Tarika, Danijelu i Učilicu.

Tvrtko na dodjeli Rektorove nagrade, FOTO: Facebook

U doba kada se voli reći da svi mladi odlaze iz Hrvatske tražeći neku bolju perspektivu negdje vani, naš sugovornik planira još neko vrijeme ostati u Hrvatskoj. Želja mu je nastaviti poslijediplomski studij na geografiji, a smatra da je to na njegovom Odsjeku poprilično kvalitetan studij. Što će biti kasnije, kaže, stvarno ne zna. Predaleko mu je da bi mislio o tome. Svoje studentske dane provodi u studentskom domu Cvjetno naselje.

– Imam vjerojatno najboljeg cimera u Zagrebu Matiju, koji je snimio i video podrške, okružen sam mladima, Cvjetno je dobro povezano s ostatkom grada. Volim Zagreb, odgovara mi način života u gradu, a i ljudi s kojima sam se u srednjoj družio su mi ovdje. Ali, volim se vratiti i u svoj Miholjac, vidjeti svoje i biti malo na maminoj i bakinoj kuhinji. –

Već je rečeno kako je na fotozidu na Šifri prva slika predstavljala Tvrtka s obitelji i kolegom na dodjeli Rektorove nagrade. Nagrada je dodijeljena za rad na temu Percepcija Balkana među zagrebačkim i mariborskim studentima geografije. Zanimalo nas je kakav je zaključak o percepciji Balkana iz pogleda studenata.

– Da, pod mentorstvom doc. Vedrana Prelogovića i asistentice Petre Radeljak Kaufmann dobili smo Rektorovu prošle akademske godine Zagrebački studenti još uvijek pokušavaju otrti balkansku stigmu koju misle da imaju Hrvati i Hrvatska, a koji im je nametnut kroz dalju, ali i bližu prošlost, a oni sami smatraju Balkan kao nešto negativno, njima strano. Mariborski studenti s Balkanom nemaju problema, Slovenci nemaju balkanski biljeg na sebi, Balkan doživljavaju kao nešto Drugo, njima daleko, a povezuju ga sa zabavom, morem i, kako su napisali, susjedstvom, Verom Nikolić i Nedom Ukraden. –

Cijeli Tvrtkov nastup možete pogledati na poveznici.

FOTO: FACEBOOK/TVRTKO PLEIĆ