LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PROBIONline

Stručnjaci progovaraju o 3D printanju hrane i netoplinskoj tehnici obrade

O netoplinskoj obradi i 3D printanju hrane na novom PROBIONlineu govorit će prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak i prof. Brijesh K. Tiwari.

O netoplinskoj obradi i 3D printanju hrane na novom PROBIONlineu govorit će prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak i prof. Brijesh K. Tiwari.

Udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Probion organizira deseti PROBIONline webinar pod nazivom Nonthermal processing and additive technologies(3D). Održat će se u utorak, 1. prosinca 2020, s početkom u 18:00

Ovog puta tema je netoplinska obrada i 3D printanje hrane.
– S obzirom na to da je 3D printanje sve više prisutno, a još uvijek pomalo nepoznanica, željeli smo približiti na koji se način hrana printa na 3D printeru. Netoplinska obrada hrane također se sve više koristi pri obradi namirnica jer omogućuje kraće vrijeme tretiranja i minimalno utječe na izgled, aromu, okus i miris hrane te se hrana podvrgava minimalnom povišenju temperature za razliku od tradicionalnih toplinskih tehnika. – navode iz Probiona.
Predavači su ovog prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak i prof. Brijesh K. Tiwari:
– Kako se hrana printa na 3D printeru  reći će nam prof. dr. sc. Anet Režek Jambrak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta gdje radi već 17 godina te je pročelnica laboratorija za održivi razvoj. Stručno se usavršavala u inozemstvu, na sveučilištima u Velikoj Britaniji i Francuskoj istražujući primjenu inovativnih metoda u procesiranju hrane. Autorica je niza recenziranih publikacija i poglavlja u knjigama, a ujedno je urednica i članica ukupno 8 uređivačkih odbora, među kojima su i dobro poznati Elsevier (Trends in Food Science and Technology) te slavna izdavačka kuća Springer Nature (Food Engineering Reviews).

Više o netoplinskim tehnikama obrade hrane ispričat će nam prof. Brijesh K. Tiwari iz Teagasc Food Research centra u Dublinu. Preddiplomski i diplomski studij završio je u Indiji, a doktorirao je na poznatom University Collegeu Dublin u Irskoj. Njegovo su primarno područje istraživanja inovativne metode procesiranja hrane, ekstrakcije i konzerviranja hrane s fokusom na ispitivanju biokemijske i mikrobne kinetike u hrani i prehrambenim proizvodima. Također istražuje tehnološke aspekte (prehrambene, mikrobne enzimske i kemijske fenomene inaktivacije) kod termalnih i netermalnih metoda obrade hrane. Autor je mnogobrojnih publikacija te je dio Instituta za prehrambenu znanost i tehnologiju (Institite of Food Science and Technology). Poseban fokus njegovog trenutnog istraživanja odnosi se i na održivi razvoj te zelena rješenja za izazove prehrambene industrije. – ističu organizatori.
Webinar će se prenositi uživo na Facebooku. Oni koji nemaju otvoren profil morat će pričekati završetak prijenosa pa će moći pogledati snimku pohranjenu na istoj poveznici.

Podsjetimo, Udruga Probion prilagodila je svoje aktivnosti epidemiološkim mjerama propisanim zbog pandemije bolesti COVID-19, pa ih je preselila na digitalne platforme. Kao rezultat transformacije njena djelovanja nastala je platforma PROBIONline koja, kažu predstavnici, ima važnu ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno korisnih i prije svega stručnih informacija usko vezanih za biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja. PROBIONline obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara koji se odvijaju uživo na Facebooku Udruge. Dosad ih je održano 9, a još je moguće pogledati ih na poveznici.
FOTO: PINTEREST