LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Američko istraživanje

Stručnjaci obradovali čokoljupce – mliječna čokolada mogla bi biti zdrava skoro kao tamna

Dodajući mliječnoj čokoladi ostatke hrane, poput neiskorištene ljuskice kikirikija, ona bi mogla postati znatno zdravija i bogatija mikronutrijentima.

Dodajući mliječnoj čokoladi ostatke hrane, poput neiskorištene ljuskice kikirikija, ona bi mogla postati znatno zdravija i bogatija mikronutrijentima.

Mliječna čokolada puna je masti i šećera, nerijetko uzrokuje akne ili nekakve veće tegobe, što teško pada svim ovisnicima o ovoj slastici, no stvari bi se ubrzo mogle promijeniti. Američki stručnjaci tvrde da bi mogla postojati mliječna čokolada koja bi mogla biti približno zdrava kao tamna.

O ovome su stručnjaci izvijestili na stranici neprofitne organizacije American Chemical Society pa su tako ustanovili da bi se novi oblik mliječne čokolade mogao proizvesti tako da se reciklira ostatak hrane koji bi išao u otpad kao što su kava, listovi čaja, ljuskica kikirikija i slično.

Naime, prilikom prženja kikirikija za raznorazne namirnice, baca se crveni dio ljuskice, čime se odbace tone toga svake godine, iako isto sadrži 15% fenolnih spojeva po masi, što je zapravo potencijalno blago antioksidanata koji su poznati po tome što smanjuju upale i štite od raznoraznih bolesti.

– Ideja za ovaj projekt započela je ispitivanjem različitih vrsta poljoprivrednog otpada na bioaktivnost, posebno kore kikirikija. – izjavila je Lisa Oehrl Dean, profesorica i glavna stručnjakinja ovog istraživanja.

Stručnjaci su mljeli ljuskicu u prah i dodavali ju mliječnoj čokoladi te su ju tako učinili hranjivijom i uspješno su prikrili gorki okus. Ova čokolada i dalje ne bi imala toliko velik postotak kakaa kao tamna čokolada, no zahvaljujući ljusci kikirikija bila bi bogatija mikronutrijentima, a ujedno bi bila ekonomičnija i cjenovno pristupačnija od tamne čokolade.
FOTO: PIXABAY