LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDENTSKI POSLOVI

Što učiniti kada ne dobijete posao koji ste htjeli – savjeti

Svaki se čovjek barem jednom u životu suočio s time da nije dobio posao koji je htio i da nije znao kako se nositi sa situacijom u kojoj se našao. Brojni ljude odluče odustati i ne pokušavaju se prijavljivati za druge poslove određeni period. No važno je znati da se iz svake situacije nešto može naučiti i da negativan odgovor koji ste dobili sada možda i nije tako loš.

Svaki se čovjek barem jednom u životu suočio s time da nije dobio posao koji je htio i da nije znao kako se nositi sa situacijom u kojoj se našao. Brojni ljude odluče odustati i ne pokušavaju se prijavljivati za druge poslove određeni period. No važno je znati da se iz svake situacije nešto može naučiti i da negativan odgovor koji ste dobili sada možda i nije tako loš.

Vjerujemo da ste se svi našli u situaciji kada ste provjeravali svoju elektroničku poštu danima, čekali potvrdu da ste primljeni na posao ili na stručnu praksu, bili nervozni i razmišljali o tome koji će biti ishod svega. Navedene stresne situacije proživio je gotovo svaki čovjek, a posebno oni koji su uložili truda u pisanje prijave, životopisa i drugih popratnih dokumenata koji se traže. No treba znati da to nije nešto s čime je potrebno zamarati se cijeli život; jedna odbijenica znači da još uvijek trebate pokušavati, ona nikako nije znak da biste trebali odustati od onoga za što ste se prijavili, nego samo da trebate razmisliti o svemu, dobro se odmoriti i krenuti dalje. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam u tome i pomoći.  

Dopustite sebi biti nervozni

Stavljanje osjećaja na stranu ili njihovo ignoriranje nikada nije dobro. Osim što nećete dobiti ništa od toga ujedno nećete biti ništa mirniji nego što ste bili na početku kada ste saznali da su vas odbili za posao ili praksu za koju ste se prijavili. Nema ništa loše u tome da budete nervozni, da plačete ili da vas jednostavno sve oko vas živcira. To samo znači da je ono što ste radili za vas bilo važno, stoga si slobodno možete dopustiti iskazivanje emocija, malo čokolade, sladoleda ili bilo što drugo što inače radite kada želite preživjeti teške situacije. 

Ako ste sada dobili odgovor ne, to ne mora biti nužno loše, možda vas upravo to dovede do neke situacije koje će biti bolja za vas, možda drugi put uspijete dobiti posao ili praksu o kojoj ste oduvijek sanjali. 

Nastavite dalje 

Ovo je uvijek onaj najteži korak koji svaka osoba mora napraviti. Iako mislite da ako pitate poslodavca za razloge zašto vas nije zaposlio, neće donijeti ništa dobroga, objektivna stvarnost zapravo je drukčija. Bez obzira na to koliko vam je teško pitati takva pitanja i što vjerojatno već sada razmišljate kako to nećete napraviti, shvatite da je ovo najbolja moguća povratna informacija koju možete dobiti od poslodavca, a onda ćete i znati razloge zašto ste dobili odbijenicu. Možda su tražili neku osobu koja je kompetentnija nego što ste vi sami, a možda je zapravo u pitanju i format životopisa ili napisana molba. Ako ne pitate, velika je mogućnost da ćete o tome razmišljati cijelo vrijeme i nikada nećete saznati u čemu je zapravo pravi problem. 

Svaka kritika koju dobijete dobro će vam doći prilikom prijave za idući posao ili stručnu praksu, a najgore što se može dogoditi jest da ne dobijete nikakav odgovor. Stoga sljedeći put kada dobijete odbijenicu od poslodavca, potrudite se saznati razloge kako biste popravili ono što možete. 

FOTO: Pixabay
 
Ostanite u kontaktu

To što niste dobili neko željeno mjesto na poslu ili praksi ne znači da biste sada trebali zaboraviti na postojanje te firme i nikada se više ne prijavljivati za posao u njoj. Iako zvuči kao nešto što se često čuje kada se ne želi na grub način odbiti kandidata, postoji mogućnost da su samo tražili nekoga tko ima više iskustva u tom području što ne znači da vi niste dobri. Važno je da ostanete u kontaktu s poslodavcima jer nikada ne znate kada će vam se otvoriti neka nova prilika. Međusobno povezivanje s različitim kontaktima sigurno će vam pružiti bolji uvid u cijelu situaciju i mogućnosti koje vam se nude. Ono što danas olakšava networking među poslodavcima i kandidatima za posao jest i društvena mreža LinkedIn.

FOTO: Pixabay

Nemojte odustati

Svjesni smo da svaka odbijenica utječe na svakoga različito, ali ono što je gotovo sigurno jest da svakoga pogađa na jednoj osobnoj razini i da se nije lako nositi s time. Ono što trebate znati jest da od odustajanja nemate ništa i da umjesto toga situaciju u kojoj ste se našli trebate okrenuti u svoju korist. Sada ste već stekli neko iskustvo, lakše ćete podnositi poraze koji vas zadese u životu i tako ćete postajati čvršći. Sljedeći korak koji morate napraviti jest da detaljno pregledate životopis koji ste pripremili i još jedno prođete i provjerite molbu koju ste napisali. Osim svega navedenoga savjetujemo vam da poradite i na svojim komunikacijskim vještinama kako biste bili što bolji na intervjuima. 

FOTO: PIXABAY